Kova dėl narkotikų rinkos kontrolės nesiliauja: per susirėmimus tarp Kolumbijos sukilėlių žuvo 23 žmonės

Kolumbijos pasienyje su Venesuela pirmadienį per kautynes tarp konkuruojančių sukilėlių grupuočių žuvo mažiausiai 23 žmonės, įskaitant keturis venesueliečius, pranešė aukšto rango kolumbiečių pareigūnai.

Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kolumbijos prezidentas Ivanas Duque.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 4, 2022, 8:27 AM, atnaujinta Jan 4, 2022, 8:34 AM

Pasak prezidento Ivano Duque, tarp žmonių, žuvusių per susirėmimus tarp aktyviai tebeveikiančios partizanų Nacionalinės išvadavimo armijos (ELN) narių ir ginklų iki šiol nesudėjusių išformuotų Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) kuopelių, „veikiausiai“ yra civilių gyventojų.

Šiaurės rytinio Araukos departamento kaimiškoje vietovėje „radome 23 žuvusiuosius“, informavo gynybos viceministras Jairo Garcia.

I. Duque apkaltino savo kolegą venesuelietį Nicolas Maduro suteikiant prieglobstį Kolumbijos sukilėliams savo 2,2 tūkst. km ilgio pasienio pusėje.

ELN kovotojai ir FARC disidentai, atmetę 2016 metų taikos paktą, „savo nuožiūra veikia Venesuelos teritorijoje diktatoriškam režimui sutinkant ir suteikiant apsaugą“, pareiškė Kolumbijos prezidentas.

Gynybos ministro Diego Molano duomenimis, pastarosiomis dienomis ELN sukilėliai, susivieniję su vienu iš FARC buvusių kovotojų sparnų, „Segunda Marquetalia“, susirėmė su dviem kitomis disidentų grupuotėmis.

„Tai ginčas, kilęs Venesueloje ir vėliau turėjęs atgarsių įvairiuose Araukos miesteliuose“, – nurodė ministras.

Anot D. Molano, tarp 15 iki šiol atpažintų kūnų yra keturi venesueliečiai, taip pat du asmenys, Kolumbijoje teisti už ginklų laikymą. Vienas iš pastarųjų yra disidentų lyderis, žinomas slapyvardžiu „Flaco Fredo“ (Liesasis Fredas).

Kolumbijos ombudsmenas Carlosas Camargo pranešė, kad keliolikai šeimų teko bėgti nuo kautynių Tamės ir Saraveno savivaldybėse Araukos departamente.

Vietos valdžios institucijos pranešė, kad kai kurios bendruomenės pateko į kryžminę ugnį.

Žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ direktorius Amerikai Jose Miguelis Vivanco pirmadienį tviteryje parašė, kad padėtis pasienyje yra „labai rimta“.

Kolumbija dažnai kaltina savo kaimynę Venesuelą suteikiant prieglobstį sukilėliams kovotojams.

Abi šalys nutraukė diplomatinius ryšius netrukus po to, kai I. Duque iš Juano Manuelio Santoso perėmė prezidento postą. Tai įvyko 2018-ųjų rugpjūtį – praėjus dvejiems metams po taikos susitarimo pasirašymo, kuriuo buvo baigtas beveik šešis dešimtmečius trukęs vidaus konfliktas.

Nepaisant susitarimo, pagal kurį apie 13 tūkst. FARC partizanų sudėjo ginklus, o judėjimas tapo mažumos politine partija, Kolumbijoje smurtas nesiliovė.

Disidentai tebekovoja su sukarintomis grupuotėmis, narkotikų platintojų gaujomis ir sukilėliais dėl narkotikų ir nelegalios kasybos rinkų kontrolės daugiausiai pasaulyje kokaino gaminančioje šalyje.

Manoma, kad šiuo metu aktyviai veikia apie 2,5 tūkst. ELN kovotojų ir daugiau kaip 5 tūkst. FARC disidentų; dauguma jų yra neseniai užverbuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.