Kazachstane šūviai tolsta: Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Almatos miesto centrinė aikštė „išvalyta“

Saugumo pajėgos Kazachstane ketvirtadienį išvalė Almatos miesto centrinę aikštę, pagrindinę protestuotojų susibūrimo vietą, kurioje visą dieną buvo girdėti šūviai, pranešė žiniasklaida.

Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>NEXTA,
Neramumai Kazachstane.<br>NEXTA,
Neramumai Kazachstane.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 6, 2022, 5:52 PM, atnaujinta Jan 6, 2022, 8:27 PM

Rusijos naujienų agentūra TASS citavo savo korespondentą vietoje, o Rusijos naujienų agentūra RIA Novosti rėmėsi Kazachstano naujienų kanalu Khabar 24 ir teigė, kad aikštė išvalyta.

RIA Novosti taip pat pranešė, kad saugumo pajėgos visiškai išvalė visus vyriausybės pastatus Almatoje, kur per susirėmimus su saugumo pajėgomis žuvo dešimtys žmonių.

Kol kas nebuvo aišku, ar saugumo pajėgos buvo kazachai, ar dalis Rusijos vadovaujamo karinio aljanso, kuris Kazachstano valdžios prašymu pasiuntė karius padėti numalšinti neramumus.

RIA Novosti taip pat citavo savo reporterį, kuris pranešė, kad didžiausiame šalies mieste vis dar retkarčiais girdėti šūviai, tačiau „dideliu atstumu nuo aikštės“.

Kiek anksčiau ketvirtadienį AFP matė aplink aikštę besisukiojančius žmones, o vėliau, apie 17.30 val. vietos laiku (11.30 GMT) ir dar kartą po valandos, girdėjo šūvius iš tos pusės.

Išsami informacija apie visą neramumų mastą ketvirtadienį buvo ribota dėl trūkinėjančio interneto ir mobiliojo ryšio po visiško jo išjungimo diena anksčiau.

Susirėmimai Almatoje atrodo besitęsiantys po trečiadienį vykusių riaušių, per kurias protestuotojai įsiveržė į keletą vyriausybinių pastatų. Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė miesto centre girdintis šūvių papliūpas.

Almatos gatvėse riogsojo sudegusios transporto priemonės, keletas vyriausybinių pastatų buvo nuniokoti, o prie prezidento rezidencijos, kurią trečiadienį demonstrantai šturmavo ir apiplėšė, buvo išsibarstę daug šovinių tūtelių.

„Nežinojau, kad mūsų žmonės gali būti tokie baisūs“, – netoli prezidento rezidencijos AFP sakė 29 metų darželio auklėtoja Samal.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, šiuo metu išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis. Rusijos naujienų agentūros, remdamosi Kazachstano vidaus reikalų ministerijos informacija, nurodė, kad žuvusių saugumo pajėgų narių skaičius išaugo iki 18, o dar 748 buvo sužeisti. Mažiausiai dviem saugumo pajėgų nariams buvo nupjautos galvos.

Naujienų agentūros „Interfax“ ir „RIA Novosti“ taip pat citavo VRM duomenis, kad 2 298 žmonės buvo sulaikyti.

Didėjant spaudimui prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas praeitą naktį kreipėsi į Rusijos dominuojamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizaciją (KSSO), kad ši suteiktų pagalbą kovojant su „teroristų gaujomis“, esą „įgijusiomis rimtą apmokymą užsienyje“.

„Pakurstytas iš išorės“

Po kelių valandų karinis aljansas, kuriam priklauso Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikistanas, pranešė, kad pirmosios pajėgos jau išsiųstos – įskaitant Rusijos oro desantininkų dalinį. Tai yra pirmoji didelė bendra operacija nuo KSSO įkūrimo 1999 metais.

„Taikos palaikymo pajėgos... buvo pasiųstos į Kazachstano Respubliką ribotam laikui, kad stabilizuotų ir normalizuotų padėtį“, – sakoma bloko pranešime. Vis dėlto tikslus misijoje dalyvaujančių karių skaičius nebuvo įvardytas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė vertinanti įvykius Kazachstane kaip „iš išorės pakurstytą mėginimą pakenkti saugumui ir vientisumui“.

Filmuotoje medžiagoje, paskelbtoje Rusijos gynybos ministerijos, matyti kariniai transporto lėktuvai, į kuriuos buvo laipinami kariai ir kraunami šarvuoti sunkvežimiai prieš skrydį į Kazachstaną.

Policija nurodė, kad dešimtys žmonių naktį žuvo per susirėmimus prie vyriausybinių pastatų Almatoje.

„Ekstremistų pajėgos mėgino šturmuoti administracinius pastatus, Almatos policijos departamentą, taip pat vietos policijos komisariatus. Dešimtys užpuolikų buvo likviduoti“, – sakė policijos atstovė Saltanat Azirbek.

Almatos merija, kurią riaušininkai trečiadienį šturmavo ir padegė, ketvirtadienį tebeliepsnojo.

AFP korespondentas sakė matęs žmones, besibūriuojančius aikštėje prie šio pastato, o vėliau girdėjęs šūvių papliūpas iš tos vietos apie 17 val. 30 min. vietos (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku ir paskui dar maždaug po valandos.

JAV žada paramą Kazachstano konstitucinėms institucijoms

JAV valstybės sekretorius Antony‘is Blinkenas ketvirtadienį kalbėjosi telefonu su savo kolega iš Kazachstano Muchtaru Tleuberdžiu. Pokalbio tema buvo besitęsianti krizinė situacija, pranešė JAV valstybės departamentas.

A. Blinkenas patvirtino „visišką Jungtinių Valstijų paramą Kazachstano konstitucinėms institucijoms ir žiniasklaidos laisvei“. Jis pasisakė už taikų krizės Kazachstane sprendimą.

JT ragina visas šalis Kazachstane susilaikyti nuo smurto

Jungtinės Tautos ketvirtadienį paragino visas šalis Kazachstane susilaikyti nuo smurto ir ieškoti taikaus būdo problemoms išspręsti po kelias dienas trukusių demonstracijų ir masinių neramumų.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet, sunerimusi dėl pranešimų apie kruviną smurtą ir susišaudymus didžiausiame mieste Almatoje, pareiškė, kad mirtina jėga, ypač koviniai šaudmenys, gali būti naudojama tik kaip paskutinė priemonė.

Ji taip pat paragino paleisti žmones, sulaikytus už tai, kad pasinaudojo teise taikiai protestuoti.

„Žmonės turi taikių protestų laisvę ir žodžio laisvę“, – sakoma J. Bachelet pareiškime.

„Tuo metu protestuotojai – kad ir kokie pikti ar nepatenkinti bebūtų – neturėtų griebtis smurto prieš kitus“, – perspėjo ji.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarės teigimu, Kazachstano valdžia gali panaudoti jėgą tik būtinu atveju, jeigu ji yra proporcinga.

Kovinės kulkos turėtų būti naudojamos tik kaip paskutinė priemonė prieš konkrečius asmenis, kad būtų pašalinta neišvengiama mirties ar rimto sužalojimo grėsmė, sakė ji.

Malšinti neramumų, per kuriuos žuvo dešimtys žmonių ir šimtai buvo sulaikyti, atvyko Maskvos vadovaujamo karinio bloko pajėgos.

M. Bachelet teigimu, jėgos – įskaitant užsienio karius – panaudojimas viešosios tvarkos palaikymui galimas tik vadovaujantis tarptautinės teisės standartais.

„Tam tikros teisės, įskaitant teisę į gyvybę, kankinimų ir kito netinkamo elgesio draudimus bei teisę nebūti savavališkai sulaikytam, galioja bet kokiomis aplinkybėmis“, – sakė buvusi Čilės prezidentė.

Per neramumus Kazachstane sutriko ryšys, buvo blokuojami mobiliųjų telefonų ir mobiliojo interneto ryšio signalai, ištisas valandas neveikė internetas.

„Interneto išjungimas, siekiant apriboti žmonių prieigą prie informacijos... nėra atsakas į krizę, bet kyla pavojus, kad tai gali pakurstyti smurtą ir neramumus“, – sakė M. Bachelet.

„Raginu Kazachstano valdžios pareigūnus užtikrinti, kad būtų nedelsiant ir visiškai atkurtas tiekimas interneto paslaugų, kurios COVID-19 pandemijos metu taip pat yra būtinos greitosios medicinos pagalbos tarnyboms“, – nurodė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.