Kazachstane – naujas prezidento nurodymas: kariai nuo šiol gali šaudyti be įspėjimo

Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas penktadienį pareiškė, kad po kelias dienas trukusių neramumų nebus jokių derybų su protestuotojais, ir pažadėjo sunaikinti šalį užpuolusius „ginkluotus banditus“.

Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Neramumai Kazachstane.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-01-07 10:58, atnaujinta 2022-01-07 12:05

Savo kreipimesi – trečiame per pastarąją savaitę – K.Ž. Tokajevas dėl neramumų kaltino „teroristus“ ir „banditus“ ir sakė, kad leido prieš juos panaudoti mirtiną jėgą.

„Teroristai ir toliau gadina turtą... ir naudoja ginklus prieš civilius. Aš daviau įsakymą teisėsaugai šaudyti be įspėjimo“, – kalbėjo prezidentas. Jo kreipimąsi transliavo televizija.

„Tie, kurie nepasiduos, bus sunaikinti“, – sakė prezidentas.

Jis taip pat pavadino „nesąmone“ kai kurių kitų šalių raginimus pradėti derybas su protestuotojais.

„Užsienyje šalys raginamos derėtis dėl taikaus sprendimo. Kokia nesąmonė. Kokios derybos gali vykti su nusikaltėliais, žudikais?“ – kalbėjo K.Ž. Tokajevas.

„Mes susiduriame su ginkluotais ir apmokytais banditais,.. todėl jie turi būti sunaikinti. Tai bus padaryta artimiausiu metu“, – sakė jis.

Pasak K.Ž. Tokajevo, didžiausią šalies miestą Almatą užpuolė „20 000 banditų“ su „aiškiu puolimo planu, veiksmų koordinavimu ir aukšta kovine parengtimi“.

Jis padėkojo Rusijos, Kinijos ir Turkijos lyderiams už paramą ir išreiškė „ypatingą padėką“ Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui už atsiųstus karius, padedančius malšinti neramumus.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis ir šturmavo vyriausybės pastatus.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, per specialiąją operaciją sulaikyta daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, 18 buvo sužeisti, o dar 26 – „likviduoti“. Paprastai toks terminas vartojamas pranešimuose apie saugumo pajėgų nukautus įtariamus ekstremistus.

Be to, pranešama, kad 748 saugumo pareigūnai buvo sužeisti, dar 18 žuvo. Dviem iš jų nukirstos galvos.

Pareigūnai pranešė, kad per neramumus buvo sužeista daugiau nei 1 000 žmonių, beveik 400 paguldyti į ligoninę, o 62 gydomi intensyviosios terapijos skyriuje.

Didėjant spaudimui Kazachstano prezidentas kreipėsi į Rusijos dominuojamą Kolektyvinio saugumo sutarties organizaciją (KSSO), kad ši suteiktų pagalbą kovojant su „teroristų gaujomis“, esą „įgijusiomis rimtą apmokymą užsienyje“.

Po kelių valandų karinis aljansas, kuriam priklauso Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikistanas, pranešė, kad pirmosios pajėgos jau išsiųstos – įskaitant Rusijos oro desantininkų dalinį. Tai yra pirmoji didelė bendra operacija nuo KSSO įkūrimo 1999 metais.

„Taikos palaikymo pajėgos... buvo pasiųstos į Kazachstano Respubliką ribotam laikui, kad stabilizuotų ir normalizuotų padėtį“, – sakoma bloko pranešime. Vis dėlto tikslus misijoje dalyvaujančių karių skaičius nebuvo įvardytas.

K.Ž. Tokajevas anksčiau penktadienį pareiškė, kad KSSO kontingentas „atvyko ribotam laikui, kad atliktų daugiausia strateginių objektų gynimo ir apsaugos funkcijas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.