JAV po derybų su Rusija ramina sąjungininkes Europoje

JAV vyriausioji derybininkė dėl krizės tarp Rusijos ir Vakarų, išprovokuotos Maskvos sprendimo sutelkti tūkstančius karių prie Ukrainos sienos, antradienį informavo NATO sąjungininkes apie aiškių rezultatų nedavusias savo derybas su Kremliaus atstovu.

 JAV ir Rusijos vėliavos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV ir Rusijos vėliavos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 3:02 PM

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman atvyko į Aljanso būstinę Briuselyje iš Ženevos, kur pirmadienį vedė derybas su Rusijos užsienio reikalų viceministru Sergejumi Riabkovu.

Kai kurie Europos pareigūnai skundėsi, kad Vašingtonas imasi iniciatyvos derybose su Maskva. Jie nuogąstauja, kad bus palikti nuošaly Vašingtonui ir Maskvai derantis dėl jėgų pusiausvyros Europoje.

Tačiau W. Sherman po susitikimo su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu ir Aljanso valstybių narių ambasadoriais patikino, kad sąjungininkės Europoje nepaliekamos nuošaly.

„Jungtinės Valstijos įsipareigojusios dirbti ranka rankon su mūsų sąjungininkėmis ir partnerėmis, raginant deeskaluoti padėtį ir išspręsti Rusijos sukeltą saugumą krizę“, – parašė ji socialiniame tinkle „Twitter“.

Per pokalbį su J. Stoltenbergu W. Sherman sakė patvirtinusi „vieningą NATO požiūrį į Rusiją, kai derinami atgrasymas ir dialogas“, ir pabrėžusi „mūsų tvirtą paramą Ukrainai“.

Tviterio žinutėje Ukrainos užsienio reikalų viceministrei Eminei Džaparovai W. Sherman patikino Kijevą, kad sąjungininkės „nepriims sprendimų dėl Ukrainos nedalyvaujant Ukrainai“.

Po ilgiau nei septynias valandas trukusių antradienio derybų Ženevoje tiek Rusijos, tiek JAV pareigūnai išreiškė pasirengimą tęsti diskusijas, tačiau jokių proveržio ženklų nebuvo matyti.

Svarbus susitikimas įvyko tvyrant didžiuliam nerimui, kad Rusija gali įsiveržti į Ukrainą.

Maskva praeitą mėnesį pateikė virtinę plačių saugumo reikalavimų Vašingtonui ir jo NATO sąjungininkėms, kurios savo ruožtu pagrasino Rusijai griežtomis ekonominėmis sankcijomis, jeigu Ukraina būtų užpulta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.