Latvijoje pernai suimti du šnipinėjimu Rusijai įtariami asmenys

Latvijos saugumo tarnybos praeitais metais suėmė du asmenis, įtariamus ilgą laiką bendradarbiavus su Rusijos karine žvalgyba ir perdavus įslaptintos informacijos apie nacionalinės gynybos sektorių, antradienį informavo Valstybės saugumo tarnyba.

Latvijoje pernai suimti du šnipinėjimu Rusijai įtariami asmenys.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Latvijoje pernai suimti du šnipinėjimu Rusijai įtariami asmenys.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2022, 11:04 AM

Šie asmenys buvo sulaikyti bendradarbiaujant su Karinės žvalgybos ir saugumo tarnyba (MIDD), sakoma pranešime.

Valstybės saugumo tarnybos duomenimis, šie asmenys su rusų karinės žvalgybos atstovais susitikinėjo Rusijos teritorijoje. Abu jie laikomi įtariamaisiais ir yra suimti.

Gruodžio 30 dieną Valstybės saugumo tarnyba su vienu iš šių asmenų susijusią medžiagą perdavė prokuratūrai ir paragino pradėti baudžiamąjį tyrimą.

Atliekant preliminarų tyrimą surinkta informacija rodo, kad šis asmuo palaikė ryšius su virtine kontaktų, susijusių su jo profesine veikla. Jis rinko, analizavo ir perduodavo Rusijos karinei žvalgybai duomenų apie Latvijos ginkluotųjų pajėgų kovinius pajėgumus, procedūras ir mokymus, taip pat apie šalyje dislokuotų NATO pajėgų veiklą.

Valstybės saugumo tarnyba surinko reikšmingą kiekį įkalčių, įskaitant dokumentus ir duomenų laikmenas. Ši medžiaga bus panaudota siekiant įrodyti įtariamojo kaltę.

Antrasis suimtas asmuo taip pat įtariamas ilgą laiką bendradarbiavęs su Rusijos karine žvalgyba ir pateikęs jai informacijos, svarbios Rusijos kariniams interesams.

Saugumo tarnyba kol kas neatskleis daugiau informacijos apie šias bylas, kad nepakenktų tyrimui.

Valstybės saugumo tarnyba anksčiau dėl atskiros baudžiamosios bylos sulaikė Saeimos narį Janį Adamsoną, įtariamą šnipinėjimu Rusijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.