Armėnija skelbia apie trijų savo karių žūtį per pasienio susirėmimus su Azerbaidžanu

Armėnija trečiadienį pareiškė, kad per naujausius susirėmimus pasienyje su Azerbaidžanu žuvusių jos karių skaičius padidėjo iki trijų.

Azerbaidžanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Azerbaidžanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2022, 11:59 AM

Tai buvo rimčiausi susirėmimai tarp buvusių sovietinių priešininkių per daugelį mėnesių.

Azerbaidžanas anksčiau pranešė, kad vienas jo karių žuvo antradienį per susirėmimus neramiame pasienio regione, kur po ginkluoto konflikto dėl Kalnų Karabacho kontrolės 2020 metais tebetvyro įtampa.

Armėnijos gynybos ministerija trečiadienį išplatintame pranešime nurodė, kad netoli vietos, kur ankstesnę dieną vyko „intensyvūs susirėmimai“, buvo rastas armėnų kario kūnas su šautinėmis žaizdomis.

Du per susirėmimus sužeisti kariai yra stabilios būklės, pridūrė Gynybos ministerija.

Abi pusės kaltino viena kitą įvykdžius provokaciją, išprovokavusią susišaudymą, per kurį žuvo vienas Azerbaidžano ir trys Armėnijos kariai.

Armėnija anksčiau pareiškė, kad jos pajėgos rytiniame pasienio rajone buvo apšaudytos iš artilerijos pabūklų ir dronų. Azerbaidžanas tai neigia.

Pastarieji įvykiai kelia rimtą grėsmę 2020 metų lapkritį tarpininkaujant Rusijai pasirašytam ugnies nutraukimo susitarimui, užbaigusiam šešias savaites trukusias nuožmias kautynes dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono, pareikalavusias maždaug 6,5 tūkst. gyvybių.

Kalnų Karabacho etninių armėnų separatistai atsiskyrė nuo Azerbaidžano 1991-aisiais byrant Sovietų Sąjungai. Per tuomet kilusį konfliktą žuvo apie 30 tūkst. žmonių.

Pagal 2020 metų lapkritį pasirašytą susitarimą Armėnija užleido Azerbaidžanui keletą ne vieną dešimtmetį jos kontroliuotų rajonų, įskaitant Kelbečerą, kuriame, kaip pranešė Baku, per antradienio susirėmimus žuvo azerbaidžanietis karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.