J. Borrellis ragina ES sutarti dėl konkrečių žingsnių Ukrainos klausimu

Europos Sąjunga turi sutarti dėl konkrečių žingsnių, kaip reaguoti į Rusijos pajėgų sutelkimą prie Ukrainos sienos, trečiadienį pareiškė Bendrijos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.<br>AP/Scanpix nuotr.
ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2022, 3:39 PM

Rusijos pasiūlymai, kaip spręsti krizę, „prieštarauja Europos saugumo architektūros principams“, sakė J. Borrellis prieš ES šalių užsienio reikalų ir gynybos ministrų susitikimą Prancūzijoje.

Jis kaltino Maskvą, kad ši atvirai grasina kariniais veiksmais, jei jos reikalavimai nebus įgyvendinti.

Vašingtonas ir jo sąjungininkės kaltina Rusiją, kad ši planuoja įsiveržimą į Ukrainą, prie jos sienų sutelkusi maždaug 100 tūkst. karių.

„Dirbdama su JAV ir NATO, ES turi apibrėžti, ką mes galime padaryti, kad būtų išsaugota Europos saugumo tvarka ir ją palaikantys principai, kuriems šiandien neabejotinai iškilusi grėsmė“, – rašė J. Borrellis tinklaraščio žinutėje, paskelbtoje Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) tinklalapyje.

Anot jo, ši klausimas bus „svarbiausias darbotvarkės punktas“ per ministrų susitikimą Bresto mieste Prancūzijoje, kuri šiuo metu pirmininkauja Bendrijai. Susitikimas vyks iki penktadienio.

„Prasidedant susitikimui aiškūs du dalykai: turime sutarti dėl vieningos ES pozicijos ir suteikti konkrečią formą savo vaidmeniui, nustatydami konkrečių veiksmų bėgius, t. y. ne tik ką galvojame ar ko norime, bet ką ketiname daryti“, – sakė J. Borrellis.

Pasak jo, Rusija siekia „mesti iššūkį po Šaltojo karo užgimusiai politinei ir saugumo tvarkai“, įskaitant kiekvienos valstybės teisę „laisvai pasirinkti, priklausyti ar nepriklausyti tarptautinei organizacijai, jungtis ar nesijungti prie sutarčių ar aljansų“.

J. Borrellis šį Maskvos siekį pavadino „revizionistiniu“.

Jėgos nenaudojimo ir pagarbos valstybių teritoriniam vientisumui principai taip pat pažeidžiami, pabrėžė ES užsienio politikos vadovas.

„Mes, europiečiai, turime būti vieningi ir suformuluoti savo atsakymą tam atvejui, jei Rusija įgyvendintų savo grasinimus Ukrainai ar platesnei Europos saugumui tvarkai“, – sakė J. Borrellis.

Interviu regioniniam prancūzų dienraščiui „Ouest France“ J. Borrellis pridūrė, kad Rusija siekia suskaldyti sąjungininkes, tačiau jis buvo patikintas, kad „Jungtinės Valstijos su tuo nesutiks“. Anot jo, JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas aiškiai pasakė, jog „apie nieką nebus kalbama ir niekas nebus sprendžiama nedalyvaujant Europai“.

J. Borrellis, praėjusią savaitę lankęsis Ukrainos pasienyje, „Ouest France“ sakė, kad atmosfera ten „karinga“, nepaisant Rusijos patikinimų, kad pajėgų sutelkimas tebuvo karinės pratybos.

ES neturi tikslo sukurti savo centralizuotą kariuomenę, bet siekia taikyti susitarimus plėtoti bendrus karinius pajėgumus, sakė jis.

„Kuriuos? Kaip? Kodėl? – Tai klausimai, į kuriuos turi atsakyti mūsų Europos gynybos politika“, – kalbėjo J. Borrellis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti