Rusijos diplomatijos vadovas S. Lavrovas artimiausiais mėnesiais vyks vizito į Japoniją

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pranešė, kad tikisi per kelis artimiausius mėnesius surengti vizitą į Japoniją.

 S.Lavrovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Lavrovas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2022, 2:10 PM

„Vizitas būtinai įvyks. Šiuo metu deriname planus, manau, per artimiausius du-tris mėnesius rasime tinkamą datą“, – sakė ministras penktadienį.

S. Lavrovas sakė, kad vizitas planuotas 2021 metų gale, tačiau šalių susitarimu buvo atidėtas, Japonijoje pasikeitus vyriausybei.

Maskva ir Tokijas nesutaria dėl salų, kurias Rusija vadina Pietų Kurilais, o Japonija – Šiaurinėmis teritorijomis. Derybos dėl šių salų, kuriose dabar gyvena maždaug 20 tūkst. žmonių, yra įstrigusios dešimtmečius.

Strateginėje vietoje į šiaurę nuo Japonijos Hokaido salos esančią vulkaninių salų grupę tuometė Sovietų Sąjunga užėmė paskutinėmis Antrojo pasaulinio karo dienomis. Nuo tada Maskva ten laiko savo karių.

Pasak Rusijos diplomatijos vadovo, Japonijoje esama politikų ir verslininkų, manančių, kad pirmiausia būtina išspręsti teritorinį ginčą, o jau tada „iš dangaus pasipils Japonijos investicijų Rusijoje mana“. Tuo metu Maskva, pasak S. Lavrovo, mano, kad neteisinga ir abiem šalim nenaudinga Rusijos ir Japonijos santykių vystymą sieti su taikos susitarimo sudarymu.

„Kadangi ta taikos sutartis sudaryta ne 1945-aisiais, o bus pasirašoma XXI amžiuje, manome, kad jos negali sudaryti tik viena frazė, kad karas nutraukiamas. Ji turi realiai atspindėti šiandieninius ryšius ir atverti raidos perspektyvas. Norime, kad tarp mūsų ir Japonijos nebūtų nutylėjimų ir nesusipratimų dėl to, kas tarp mūsų vyksta, kad nebūtų dirbtinių kliūčių bendradarbiavimui investicijų srityje“, – sakė ministras.

Jis pabrėžė, jog Maskvai žinoma, kad Japonija spaudžiama apriboti bendradarbiavimą investicijų srityje, taip pat prisijungti prie sankcijų.

Rusijai kelia susirūpinimą, kad Japonija išlieka JAV sąjungininke, pridūrė S. Lavrovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.