Jungtinėje Karalystėje nužudytos 5 vaikų mamos iš Lietuvos vyras – išteisintas: pritrūko įrodymų

Penktadienį Jungtinės Karalystės prokurorai panaikino kaltinimus nužudymu penkių vaikų motinos, kuri buvo rasta nuskendusi ežere, vyrui.

 E.Vengalienės vyras A.Vengalis buvo išteisintas.<br> lrytas.lt koliažas.
 E.Vengalienės vyras A.Vengalis buvo išteisintas.<br> lrytas.lt koliažas.
 E.Vengalienės vyras A.Vengalis buvo išteisintas.<br> SWNS/Scanpix nuotr.
 E.Vengalienės vyras A.Vengalis buvo išteisintas.<br> SWNS/Scanpix nuotr.
 E.Vengalienės vyras A.Vengalis buvo išteisintas.<br>123rf.com nuotr.
 E.Vengalienės vyras A.Vengalis buvo išteisintas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 15, 2022, 11:26 AM

46 metų Andrius Vengalis buvo kaltinamas nužudęs 35 metų Eglę Vengalienę, laikydamas ją po vandeniu Brandono užmiesčio parke, Suffolke, praėjusių metų balandį.

Teismas išgirdo, kad iš pradžių liudytojas policijai papasakojo matęs, kaip A. Vengalis, kuris su žmona gyveno netoli parko, įbridęs į vandenį judėjo aukštyn ir žemyn.

Vėliau liudytojas patikslino savo pasakojimą ir sakė, kad, jo manymu, jis matė, kaip A.Vengalis, ištraukęs ją iš ežero, bandė ją gaivinti.

Teisėjas sakė, kad prokurorai susidūrė su „alternatyviais scenarijais“: A.Vengalis „dusino ir panardino savo žmoną“ arba „bandė ją gelbėti“.

Tačiau po skrodimo, kurį peržiūrėjo du patologai, nebuvo galima nustatyti, ar E.Vengalienė buvo nužudyta, ar ji pati sau atėmė gyvybę, ar jos mirtis buvo atsitiktinė.

Tačiau teigiama, kad buvo surinkta medžiagos, leidžiančios manyti, kad moteris galėjo turėti nediagnozuotų psichikos sveikatos problemų.

Penktadienį prokurorai nepateikė jokių įrodymų byloje, o teisėjas Martyn Levett paskelbė nuosprendį, kad jos vyras – nekaltas.

Jis teigė, kad A.Vengalis dabar gali būti paleistas iš areštinės. Manoma, kad vyras buvo laikomas areštinėje apie devynis mėnesius nuo jo sulaikymo praėjusių metų balandį.

Teisme paskelbta, kad praėjusių metų balandžio 9 d. 3.30 val. ryto „Royal Mail“ siuntų pristatymo vairuotojas pamatė E.Vengalienę einančią tarp medžių Brandono užmiesčio parke.

„Ji įėjo ir vėl išėjo neatkreipdama į save dėmesio, – teigė teisėjas M.Levett. – Buvo tamsu ir ji neturėjo žibintuvėlio, kad pasišviestų kelią. Ji neprašė pagalbos, vilkėjo dryžuotus marškinėlius, tačiau jos elgesys nekėlė nerimo, išskyrus paros metą.“

Sunkvežimio vairuotojas atsargiai grįžo atgal, kad patikrintų, kaip jai sekasi, bet jos nerado.

Kai sunkvežimio vairuotojas jos ieškojo, nesigirdėjo nei garso, nei šviesos, nei jokio šūksnio ar šurmulio.

Po dviejų valandų, 5.15 val. ryto, Brandon Parko slaugos namų, esančių virš ežero, slaugos darbuotojai pamatė, kaip E.Vengalienė beldžiasi į langą.

„Ji nebuvo sužeista, šypsojosi, mojavo, bet atrodė sušalusi ir sušlapusi. Ji ištarė žodžius „Padėkite man“, bet dėl COVID-19 apribojimų jai nebuvo leista rasti prieglobstį namuose“, – teigė teisėjas.

Teigiama, kad 5.45 val. ryto globos namų darbuotojai vėl ją pamatė ir kalbėjosi su ja, tačiau ji atsisakė pagalbos.

Darbuotojai nusprendė iškviesti policiją, kuri apieškojo apylinkes, bet moters nerado.

Tą pačią dieną 7 val. ryto vienas bendruomenės narys vaikščiojo aplink ežerą, kai išgirdo šauksmus, galbūt vyro.

M.Levett sakė, kad atlikus pirmąjį pomirtinį tyrimą nepavyko nustatyti mirties priežasties, tačiau vėliau patologas teigė, kad E.Vengalienė nuskendo.

Jis taip pat teigė, kad baudžiamosios bylos yra grindžiamos įrodymais, o baudžiamasis persekiojimas žlunga, kai nepakanka įrodymų bylai įrodyti.

Teisėjas M.Levettas pridūrė, kad byloje buvo nepanaudotos medžiagos, kuri galėjo rodyti tam tikras nediagnozuotas psichikos sveikatos problemas.

A.Vengalis buvo suimtas praėjus penkioms valandoms po to, kai buvo rastas jo žmonos kūnas, o po trijų dienų jam buvo pateikti kaltinimai dėl jos nužudymo.

Iš Lietuvos, Rokiškio miesto, kilusi E.Vengalienė, draugų teigimu, Jungtinėje Karalystėje gyveno apie septynerius metus.

„Eglė Vengalienė, būdama vos 35-erių, mirė 2021 m. balandžio 9 d. Ji buvo mylinti, rūpestinga ir atsidavusi savo šeimai, spinduliavo optimizmu, linksmumu ir teigiama energija, tikėjo šviesia savo šeimos ateitimi. Ji paliko penkis savo vaikus, kuriems teks augti be motinos meilės ir kurie visada ilgėsis ir gedės savo mamos. Apsaugok savo vaikus nuo dangaus ir ilsėkis ramybėje“, – išreiškė pagarbą moters artimieji.

Draugai ją apibūdino kaip „gerą motiną“ ir „gražią moterį“, taip pat „mylimą dukrą ir seserį“.

„KPS atidžiai išnagrinėjo Suffolko policijos pateiktą medžiagą, susijusią su įtarimu nužudymu. Padarėme išvadą, kad mūsų kriterijai, pagal kuriuos keliame baudžiamąjį persekiojimą, nėra įvykdyti ir nebėra realių galimybių priimti apkaltinamąjį nuosprendį“, – sakė Karališkosios prokuratūros atstovas spaudai.

Dėl šios priežasties šioje byloje nebuvo imtasi jokių tolesnių veiksmų.

Parengta pagal „Daily Mail“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.