Pietų Korėjos kariuomenė: Pchenjanas paleido dvi įtariamas balistines raketas

Šiaurės Korėja paleido dvi įtariamas balistines raketas, pirmadienį pranešė Pietų Korėjos kariuomenė; tai jau ketvirtas branduolinį ginklą turinčios valstybės raketų bandymas šį mėnesį.

 Pietų Korėjos kariuomenė: Pchenjanas paleido dvi įtariamas balistines raketas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Pietų Korėjos kariuomenė: Pchenjanas paleido dvi įtariamas balistines raketas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 17, 2022, 7:23 AM, atnaujinta Jan 17, 2022, 8:02 AM

Nepaisydamas griežtų tarptautinių sankcijų, Pchenjanas šiemet jau kelis kartus išbandė savo arsenalą, įskaitant hipergarsines raketas, šalies lyderiui Kim Jong Unui siekiant savo užsibrėžto tikslo dar labiau sustiprinti kariuomenę.

Skurdi Šiaurės Korėja, ekonomiškai paralyžiuota dėl COVID-19 įsivestos blokados, nereaguoja į Vašingtono siūlymus susėsti prie derybų stalo, vis dažniau atlieka ginklų bandymus ir žada „griežčiau ir užtikrintai“ atsakyti į bet kokius mėginimus pažaboti tokią veiklą.

Ginkluotė išbandoma įtemptu metu regione: vienintelė svarbi Šiaurės Korėjos sąjungininkė Kinija kitą mėnesį rengs žiemos Olimpiadą, o Pietų Korėja ruošiasi kovą vyksiantiems prezidento rinkimams.

Pietų Korėjos kariuomenė nustatė, kad dvi įtariamos „trumpojo nuotolio balistinės raketos buvo paleistos į rytus nuo Sunano oro uosto Pchenjane“, pranešė Jungtinis štabų vadų komitetas.

Japonijos pakrančių apsaugos tarnyba taip pat nustatė „galimos balistinės raketos“ paleidimą, naujienų agentūrai AFP sakė jos atstovas.

Pietų Korėjos Jungtinio štabų vadų komiteto duomenimis, sviediniai, paleisti kiek prieš 9 val. vietos (2 val. Lietuvos) laiku, skriejo 42 km aukštyje.

Bandymų dažnumas ir įvairovė šiais metais liudija, kad Šiaurės Korėja „mėgina tobulinti savo technologijas ir operatyvinius pajėgumus, susijusius su slaptomis operacijomis“, žurnalistams sakė Japonijos gynybos ministras Nobuo Kishi.

Pchenjanas sakė sėkmingai išbandęs hipergarsines raketas sausio 5 ir 11 dienomis, o savaitgalį Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad sausio 14-ąją šalies kariuomenė išbandė dvi nuo geležinkelio platformų paleidžiamas taktines valdomas raketas.

Kim Jong Unas, kuris asmeniškai stebėjo sausio 11-ąją surengtą paleidimą, po bandymo paragino vystyti „strategiškesnius karinius raumenis“.

Reaguodamos į tai JAV praėjusią savaitę paskelbė naujų sankcijų penkiems Šiaurės Korėjos piliečiams dėl jų vaidmens įgyjant įrangos ir technologijų savo šalies raketų programoms.

Tuomet Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas apkaltino JAV „sąmoningai eskaluojant“ padėtį.

Jeigu „JAV laikysis tokios konfrontacinės pozicijos, KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika) bus priversta į tai reaguoti griežčiau ir patikimai“, sakoma URM atstovo komentare, penktadienį išplatintame valstybinės Korėjos centrinės naujienų agentūros (KCNA).

Panašu, kad vėliausias bandymas buvo dar vienas mėginimas nusiųsti JAV žinią, kad ginklų bandymai nesiliaus, AFP sakė analitikai.

„Atrodo, kad Šiaurės Korėja siunčia JAV žinią, atsakydama į sankcijas... tai signalizuoja, kad, nepaisant kritikos, ji tęs bandymus“, – sakė Korėjos nacionalinio suvienijimo instituto analitikas Hong Minas.

Pergalės poreikis

Hipergarsinės raketos yra vienas pagrindinių prioritetų Pchenjano naujajame penkerių metų gynybos plėtros plane. Šiaurės Korėja šį planą pristatė praėjusių metų sausį ir jo laikosi tebestringant dialogui su Jungtinėmis Valstijomis.

Šaliai grumiantis su rimtais ekonominiais sunkumais, kilusiais dėl prieš dvejus metus įsivestų COVID-19 pandemijos valdymo priemonių, Pchenjanas galimai siekia pademonstruoti piliečiams kokią nors karinę pergalę prieš įvairias svarbias metines.

„Šiaurės Korėjos gyventojams reikia ką nors parodyti“, – sakė analitikas Cheong Seong-Changas iš Pietų Korėjos privačios organizacijos „Sejong Institute“.

„Dabar tapo aišku, kad Šiaurės Korėjai bus sunku pasiekti ekonominių rezultatų“, – pridūrė jis.

Šį savaitgalį šiaurės korėjiečių krovininis traukinys pirmą kartą per daugiau nei metus kirto Jaludziango upės geležinkelio tiltą, jungiantį šalį su Kinija, pranešė naujienų agentūra „Yonhap“.

Šis žingsnis galėtų reikšti pastangas atnaujinti abiejų valstybių sausumos prekybą, įšaldytą prasidėjus koronaviruso pandemijai 2020 metų pradžioje.

„Pasirinktas laikas rodo, kad Pekinas daugiau nei prisideda prie Pchenjano provokacijų“, – sakė Seule įsikūrusio universiteto „Ewha“ profesorius Leifas-Ericas Easley.

„Kinija remia Šiaurės Korėją ekonominėmis priemonėmis ir koordinuoja su ja karinius veiksmus“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.