Jungtinės Karalystės premjeras stojo prieš parlamentarus dėl tebesitęsiančio vakarėlių skandalo

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį, ruošdamasis pasiaiškinti parlamentui dėl vakarėlių, pažeidusių dėl pandemijos įvestus suvaržymus, susidūrė su organizuojamo maišto jo paties Konservatorių partijoje grėsme.

B.Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
B.Johnsonas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2022, 3:09 PM

B. Johnsonas, kaip ir kas savaitę, turėjo kalbėti susitikime su parlamentarais ir atsakyti į jų klausimus, o vėliau pateikti savo planą, kaip panaikinti daugumą koronaviruso apribojimų,

Kritika premjerui dar labiau sustiprėjo po to, kai antradienį interviu televizijai B. Johnsonas tvirtino, kad nebuvo informuotas, jog kuris nors susitikimas, į kurį buvo prašoma „atsinešti savo gėrimus“, pažeis jo vyriausybės paskelbto karantino taisykles.

Po šio pareiškimo daugiau nei 20 parlamento narių konservatorių grupė susitiko „aptarti jų susirūpinimą dėl B. Johnsono vadovavimo“, pranešė laikraštis „The Times“.

Teigiama, kad tam tikras skaičius susitikime dalyvavusių torių planavo pateikti pareiškimus dėl nepasitikėjimo vyriausybės vadovu po premjero pasisakymo Bendruomenių Rūmuose vidurdienį (14 val. Lietuvos laiku).

Tarp jų yra keletas torių, pirmą kartą patekusių į parlamentą po triuškinamos B. Johnsono pergalės 2019 metų rinkimuose, įskaitant jaunesnius konservatorius, laimėjusius buvusioje opozicinės Leiboristų partijos teritorija laikytoje šiaurinėje Anglijoje, skelbia žiniasklaida.

Jų bandymas nuversti premjerą buvo pavadintas „kiaulienos pyrago sąmokslu“, nes vienas jame dalyvaujančių parlamentarų atstovauja Melton Moubrėjui – centrinės Anglijos miestui, garsėjančiam mėsos tešloje gaminiais.

Be to, „kiaulienos pyragai“ (angl. pork pies) angliškai gerai rimuojasi su žodžiu „apgavystės“ (angl. lies) – dėl kurių kilus vakarėlių skandalui B. Johnsoną kaltina dauguma rinkėjų, rodo kelios visuomenės apklausos.

Paprastai vyriausybę palaikantis dienraštis „The Daily Telegraph“ – kur senais laikais B. Johnsonas dirbo žurnalistus – pranešė, kad nepasitikėjimą premjeru pareiškė 11 iš 2019 metais išrinktų parlamentarų.

Mažiausiai 54 torių parlamentarai turi išsiųsti pareiškimus, raginančius ministrą pirmininką atsistatydinti, kad mestų iššūkį partijos vadovybei.

Remiantis „The Telegraph“, šis skaičius gali būti pasiektas vėliau trečiadienį, nors sakoma, kad vyresnieji kabineto nariai nerimauja dėl tokio įvykių tempo ir nesutaria dėl B. Johnsono įpėdinio.

„Renkuosi tikėti tuo, ką jis pasakė“, – ginkluotųjų pajėgų ministras Jamesas Heappey sakė „Sky News“, palaikydamas B. Johnsono pasilikimą premjero pareigose, kol viena aukšto rango valstybės tarnautoja atliks vidinį tyrimą dėl vakarėlių Dauningo gatvėje.

Tačiau jis pripažino, kad konservatorių sukilimas jo nestebina, nes „britai yra labai įsiutę dėl to, ką išgirdo“.

„Aš taip pat esu piktas, bet labai rimtai žiūriu į ministro kodeksą, kurį visi pasirašome, ir į mūsų atsakomybę, kai stovime prie pareiškimų dėžutės (Bendruomenių Rūmuose), kad būtume tikslūs dėl to, ką sakome“, – pridūrė H. Heappey interviu „Times Radio“.

B. Johsonas kodekso pratarmėje 2019 metų rugpjūtį rašė, kad „dorumas, objektyvumas, atskaitomybė, skaidrumas, sąžiningumas ir lyderystė visuomenės labui ... privalo būti gerbiami visais laikais“.

Praėjusią savaitę parlamente jis sakė, kad iš anksto nieko nežinojo apie vakarėlį Dauningo gatvės rezidencijos sode, kuriame jis ir jo darbuotojai dalyvavo 2020 metų gegužės 20 dieną karantino metu.

Tačiau buvęs premjero patarėjas Dominicas Cummingsas pirmadienį pareiškė, kad B. Johsonas melavo parlamentui, kai tvirtino nieko apie tai nežinojęs, ir sakė, kad jis ir dar keli patarėjai perspėjo premjerą, kad toks renginys prieštarauja galiojančiai tvarkai.

Leiboristų parlamentaras Jonathanas Reynoldsas „Sky News“ sakė, kad B. Johsonas „prarado visą autoritetą“ , tačiau premjeras tikisi, kad išgelbės savo laivą pranešdamas apie savo tolesnius politinius planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.