B. Johnsonas: Rusijos invazija į Ukrainą „galėtų būti nauja Čečėnija“

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pirmadienį įspėjo Rusiją, kad jai gresia „nauja Čečėnija“, jei ji įsiverš į Ukrainą, kainuosianti gyvybių ir išprovokuosianti griežtas ekonomines sankcijas.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2022, 3:07 PM, atnaujinta Jan 24, 2022, 4:03 PM

B. Johnsonas sakė nemanantis, kad invazija yra neišvengiama, nors žvalgybinė informacija apie Rusijos pajėgų telkimą prie sienos su Ukraina „yra niūri“.

Vis dėlto jis sakė manąs, kad „įsiveržimas į Ukrainą iš Rusijos perspektyvos bus skausmingas, smurtinis ir kruvinas reikalas“.

„Labai svarbu, kad žmonės Rusijoje suprastų: tai galėtų būti nauja Čečėnija“, – pridūrė jis.

Panašiai praėjusią savaitę lankydamasi Sidnėjuje kalbėjo jo užsienio reikalų sekretorė Liz Truss. Pasak jos, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „nepasimokė iš praeities“.

Ji perspėjo, kad įsiveržimas į Ukrainą „tik įklampins į baisų liūną ir pareikalaus gyvybių, kaip žinome iš sovietų karo Afganistane ir konflikto Čečėnijoje“.

L. Truss departamentas šeštadienį žengė neįprastą diplomatinį žingsnį ir pareiškė turintis informacijos, kad Kremlius siekia „į valdžią Kijeve atvesdinti prorusišką lyderį“.

Šių įrodymų, kuriuos vienas JAV pareigūnas pavadino „keliančiais didelį susirūpinimą“, detalių britai nepaskelbė. Rusija šiuos pareiškimus pavadino dezinformacija.

Jungtinė Karalystė yra tarp kelių Vakarų valstybių, siunčiančių ginklų į Ukrainą ir siekiančių griežtų ekonominių sankcijų bet kokio Rusijos įsiveržimo į Ukrainą atveju.

B. Johnsonas sakė, kad Britanija nedviprasmiškai palaiko Ukrainą ir remia jos teritorinį suverenumą. Jis įspėjo, kad Rusijos agresija „nebus nieko nekainuojanti“.

Ministro pirmininko oficialusis atstovas atskirai sakė: „Nėra absoliučiai jokių planų siųsti į Ukrainą JK karių, parengtų dalyvauti kovos veiksmuose.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.