Rusijos URM: Vakarai naudoja Ukrainos krizę savais interesais

Vakarų valstybės naudoja Ukrainą kaip instrumentą paveikti Rusiją ir įgyvendinti savo interesus regione, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Rusijos ir Ukrainos konfliktas pastaruoju metu vis labiau kaista<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Ukrainos konfliktas pastaruoju metu vis labiau kaista<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2022, 8:36 AM, atnaujinta Jan 24, 2022, 10:17 AM

Vakarai laiko Ukrainą instrumentu daryti poveikį, įgyvendinti savo interesus regione, destabilizuoti padėtį, paveikti tam tikrus procesus“, – sakė M. Zacharova pirmadienį publikuotame interviu laikraščiui „Izvestija“.

Anot URM atstovės, nėra „faktų, įrodančių mūsų agresiją, kad mes padarėme kažkokį tarptautinės teisės pažeidimą, kad elgiamės nepartneriškai“.

M. Zacharova priminė, kad dabar Rusija laukia iš partnerių Vakaruose rašytinių atsakymų į kiekvieną jos pateiktų pasiūlymų dėl saugumo garantijų punktą ir demonstruoja „absoliutų nusiteikimą bendradarbiauti“.

„Perdavė rašytinius pasiūlymus (dėl saugumo garantijų) mūsų partneriams Vakaruose, pirmiausia JAV. Elgėmės visiškai atvirai... Dabar mes norime vienintelio dalyko – kad mums raštu papunkčiui atsakytų į tai, ką mes pasiūlėme“, – sakė URM atstovė.

Rusija prie sienų su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių, taip pat daug tankų, kitų kovos mašinų, artilerijos ir raketų sistemų.

Maskva neigia planuojanti įsiveržti į kaimyninę šalį, bet JAV perspėjo, kad toks puolimas dabar gali įvykti „bet kuriuo metu“.

Kremlius pabrėžė, kad padėtis galėtų būti deeskaluojama tik tuo atveju, jeigu Vakarų šalys priims Maskvos pateiktus reikalavimus suteikti jai saugumo garantijas. Be kita ko, Rusija reikalauja, kad NATO nebūtų plečiama jos sienų link, įskaitant garantijas, kad Ukraina niekada netaps šio bloko nare, ir kad Aljansas atitrauktų pajėgas, dislokuotas savo rytiniame sparne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.