Teheranas: įmanoma susitarti dėl kalinių ir branduolinio susitarimo atkūrimo

Teheranas pirmadienį pareiškė, jog įmanoma susitarti dėl dviejų klausimų: iraniečių bei amerikiečių kalinių paleidimo ir 2015 metų daugiašalio susitarimo atkūrimo.

Teheranas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Teheranas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2022, 5:40 PM

„Tai du skirtingi keliai, bet jei kita šalis (JAV) turi ryžto, yra galimybė mums labai greitai pasiekti patikimą ir ilgalaikį susitarimą dėl abiejų“, – per savaitinę spaudos konferenciją sakė Irano Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

Taip jis reagavo į JAV pasiuntinio Iranui Roberto Malley sekmadienio komentarą, jog mažai tikėtina, kad Vašingtonas sudarys susitarimą, jei Teheranas nepaleis keturių JAV piliečių.

Iranas nuo pat pirmos derybų dienos nesutiko su jokiomis išankstinėmis sąlygomis“, – sakė S. Khatibzadeh ir pridūrė, kad „derybos yra pakankamai komplikuotos ir kad jų nereikėtų dar labiau komplikuoti komplikuotomis pastabomis“.

Keturi Irane laikomi Jungtinių Valstijų piliečiai yra Irano ir JAV pilietybes turintis 50 metų verslininkas Siamakas Namazi, jo 85 metų tėvas Mohammadas Bagheras, 66 metų aplinkosaugos specialistas Moradas Tahbazas ir 57 metų verslininkas Emadas Sharqi.

„Tai humanitarinis klausimas, jis buvo mūsų darbotvarkėje ir prieš šias derybas, ir jų metu“, – sakė S. Khatibzadeh apie JAV laikomų Irano piliečių padėtį.

Dėl Vienoje vykstančių derybų branduolinio susitarimo klausimu S. Khatibzadeh sakė, kad Iranas mato „pažangą derybose teisinga kryptimi“, bet „dar lieka labai svarbių klausimų“ ir jiems išspręsti reikia Vašingtono politinių sprendimų.

Pastangos gelbėti daugiašalį susitarimą buvo atnaujintos lapkričio pabaigoje. Prieš tai, birželį, jos buvo sustabdytos Iranui išsirinkus ultrakonservatyvių pažiūrų prezidentą Ebrahimą Raisi.

Pagal 2015 metais sudarytą Irano, JAV, Kinijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos susitarimą Teheranui buvo pažadėta sušvelninti sankcijas mainais į jo branduolinės programos apribojimą.

Tačiau 2018 metais JAV, vadovaujant tuometiniam prezidentui Donaldui Trumpui, vienašališkai pasitraukė iš susitarimo ir sugrąžino skaudžias ekonomines sankcijas Iranui. Šis taip pat ilgainiui ėmė trauktis nuo savo įsipareigojimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.