Rusijos ir Kubos vadovai aptarė „strateginius ryšius“

Rusijos ir Kubos lyderiai pirmadienį telefonu aptarė šalių „strateginių ryšių“ stiprinimą, Maskvai praėjusį mėnesį netiesiogiai užsiminus, kad ji gali pasiųsti savo pajėgų į šią salą, jei žlugtų diplomatija su Vašingtonu dėl Ukrainos.     

Rusijos ir Kubos lyderiai pirmadienį telefonu aptarė šalių „strateginių ryšių“ stiprinimą.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Rusijos ir Kubos lyderiai pirmadienį telefonu aptarė šalių „strateginių ryšių“ stiprinimą.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2022, 12:00 PM

Per Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Kubos vadovo Miguelio Diazo-Caneliopokalbį telefonu „daugiausiai dėmesio skirta tolesniam abiejų šalių veiklos tarptautinėje arenoje koordinavimui“, nurodė Kremlius išplatintame pranešime.  

Tai „atitiktų strateginės partnerystės principus ir draugystės bei tarpusavio supratimo tradicijas“, rašoma pranešime.    

M. Diazas-Canelis socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad jo diskusija su V. Putinu buvo „draugiška ir vaisinga“.  

Anot jo, buvo apsikeista nuomonėmis apie „tolesnę jau dabar puikių [dvišalių] santykių raidą“, taip pat „dabartinę tarptautinę padėtį“.   

Gruodžio 14 dieną Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas per vieną interviu neatmetė, kad Maskva gali pasiųsti savo pajėgų į sąjungininkes Venesuelą ar Kubą, jei žlugtų diplomatija su Jungtinėmis Valstijomis dėl Ukrainos.   

„Nenoriu to nei patvirtinti, nei atmesti“, – sakė S. Riabkovas, vadovaujantis deryboms su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Wendy Sherman.

Rusija pasienyje su Ukraina sutelkė dešimtis tūkstančių karių ir reikalauja garantijų, kad NATO nesiplės į rytus. 

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas S. Riabkovo komentarus dėl Kubos ir Venesuelos pavadino „tuščiais grasinimais“ ir nurodė, kad tokia galimybė nebuvo iškelta Rusijos per vykstančias diskusijas. 

1962 metais tarp Jungtinių Valstijų ir tuometinės Sovietų Sąjungos buvo iškilusi rimčiausia branduolinio karo grėsmė, kai Maskva dislokavo komunistinėje saloje balistinių raketų, o Vašingtonas paskelbė Kubos jūrinę blokadą.

Rusijos ir Kubos lyderiai pirmadienį taip pat aptarė prekybos bei investicijų klausimus. M. Diazas-Canelis padėkojo Rusijai už humanitarinę pagalbą sankcijų slegiamai salai per koronaviruso pandemiją. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.