Šeši vėžiu sergantys žmonės iš Fukušimos pateikė ieškinį TEPCO dėl radiacijos poveikio

Šeši asmenys, kurie būdami vaikai gyveno Fukušimoje, kai ten 2011 metais įvyko branduolinė avarija, ir vėliau susirgo skydliaukės vėžiu, ketvirtadienį pateikė teismui ieškinį, reikalaudami, kad elektrinę valdanti įmonė sumokėtų jiems kompensacijas už jų ligas.

Šeši vėžiu sergantys žmonės iš Fukušimos pateikė ieškinį TEPCO dėl radiacijos poveikio.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Šeši vėžiu sergantys žmonės iš Fukušimos pateikė ieškinį TEPCO dėl radiacijos poveikio.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 27, 2022, 3:58 PM

Ieškovai tvirtina, kad susirgo dėl radioaktyvių teršalų, patekusių į aplinką iš Fukušimos branduolinės jėgainės.

Fukušimoje ir jos apylinkėse gyvenantys 17–27 metų amžiaus ieškovai reikalauja iš elektrinę valdančios įmonės „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) sumokėti kompensacijas, kurių bendra suma siekia 616 mln. jenų (4,8 mln. eurų).

Viena iš ieškovų, trečią dešimtį einanti moteris, sakė, kad užuot siekusi karjeros, ji turi visą dėmesį skirti savo sveikatai. Anot moters, jai teko susidurti su išankstiniu neigiamu nusistatymu skydliaukės vėžiu sergančių žmonių atžvilgiu.

„Tačiau aš nusprendžiau netylėti ir papasakoti tiesą, vildamasi, dar tai padės beveik 300 žmonių, kurie kenčia, kaip mes“, – sakė ji.

Ieškovų advokatai sakė, kad tai pirmas grupinis ieškinys Japonijoje, pateiktas Fukušimos gyventojų dėl sveikatos problemų, siejamų su prieš 11 metų įvykusia branduoline avarija.

Per spaudos konferenciją po ieškinio pateikimo Tokijo apygardos teismui vienas ieškovas ir kito ieškovo motina sakė, jog tikisi, kad teismas nustatys, jog esama tiesioginio ryšio tarp vėžio ir radioaktyvių teršalų, patekusių į aplinką iš elektrinės. Fukušimos prefektūros valdžios užsakymu ekspertų atliktas tyrimas tokią prielaidą atmetė.

Ieškovams, kuriems Fukušimos avarijos metu buvo 6–16 metų, skydliaukės vėžys buvo diagnozuotas laikotarpiu nuo 2012-ųjų iki 2018 metų, sako jų advokatai. Keturiems iš ieškovų skydliaukė buvo pašalinta ir jiems visą gyvenimą turės būti taikoma hormonų terapija. Vienas jų sako, kad vėžys jau metastazavo į kitus organus. Likusiems dviem ieškovams buvo pašalinta dalis skydliaukės.

Ieškovai yra iš skirtingų Fukušimos prefektūros vietovių, įskaitant Aidzu regioną, esantį už maždaug 120 km į vakarus nuo jėgainės. Keli iš jų šiuo metu gyvena Tokijuje.

Skydliaukės vėžys buvo diagnozuotas ar įtartas daugiau kaip 290 žmonių, įskaitant 266 asmenis, dalyvavusius Fukušimos prefektūros užsakytame tyrime. Tyrime dalyvavo iš viso apie 380 tūkst. gyventojų, kurie avarijos metu buvo jaunesni nei 18 metų amžiaus.

Sergamumo rodiklis – 77 atvejai 100 tūkst., gyventojų – yra gerokai aukštesnis už įprastą 1–2 atvejų milijonui gyventojų rodiklį, sako advokatai.

Prefektūros pareigūnai ir ekspertai aukštą sergamumo rodiklį Fukušimoje aiškino hiperdiagnostika – atvejais, kai asmeniui, nesergančiam tam tikra liga, ji klaidingai nustatoma ir užregistruojama.

Kenichi Ido, vienas iš ieškovų advokatų, sakė, kad jo kliento liga progresavo. Jis tvirtino, kad nė vienas iš šių atvejų nėra hiperdiagnostikos atvejis, ir TEPCO turi atsakyti už radiacijos poveikį, nebent bendrovei pavyktų įrodyti, kad tai nebuvo ligos priežastis.

2011 metų kovo 11 dieną galingo žemės drebėjimo sukeltam cunamiui sugadinus Fukušimos 1-osios atominės elektrinės aušinimo sistemas išsilydė trijų jos reaktorių aktyvioji masė. Į aplinką pateko daug radioaktyvių teršalų, todėl kai kurie miestai ir gyvenvietės daugeliui metų tapo netinkami gyventi žmonėms. Savo namus buvo priversti palikti dešimtys tūkstančių gyventojų.

Per tą tragediją žuvo maždaug 18 tūkst. žmonių. Tai buvo didžiausia branduolinė avarija nuo 1986 metų Černobylio katastrofos.

2019 metais Tokijo apygardos teismas išteisino dėl profesinio aplaidumo tris buvusius TEPCO vadovus, nurodęs, kad jie negalėjo numatyti nelaimės. Šis sprendimas buvo apskųstas aukštesnės instancijos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.