JAV dėl Ukrainos krizės kreipėsi į JT Saugumo Tarybą

Jungtinės Valstijos paskelbė dėl Rusijos „grasinamo elgesio“ paprašiusios pirmadienį surengti atvirą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį Ukrainos krizei spręsti.

Saugumo krizė Ukrainoje.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Saugumo krizė Ukrainoje.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 8:44 AM

„Prie Ukrainos sienos dislokuota per 100 tūkst. Rusijos karių, Rusija vykdo kitus destabilizuojamus veiksmus prieš Ukrainą, keldama aiškią grėsmę tarptautinei taikai, saugumui ir JT chartijai“, – ketvirtadienį pareiškime nurodė JAV ambasadorė JT Linda Thomas-Greenfield.

„Mums toliau nepaliaujamai siekiant diplomatijos įtampai deeskaluoti, [Saugumo Taryba] privalo sąžiningai išstudijuoti faktus ir apgalvoti, kas pastatyta ant kortos Ukrainai, Rusijai, Europai, pagrindiniams tarptautinės tvarkos įsipareigojimams ir principams, jei Rusija toliau veršis į Ukrainą“, – sakė ambasadorė.

Vis labiau nuogąstaujant, kad Rusija gali įsiveržti į Ukrainą, L. Thomas-Greenfield pabrėžė, kad 15 narių Saugumo Taryba susiduria su „lemiamu“ klausimu tarptautinei taikai ir saugumui: „Rusijos grasinamu elgesiu Ukrainos atžvilgiu ir Rusijos karių telkimu prie Ukrainos sienų ir Baltarusijoje“.

„Dabar ne laikas palaukti ir pažiūrėti. Dabar reikia viso Tarybos dėmesio, ir mes laukiame atviros, turiningos diskusijos pirmadienį“, – pridūrė ji.

Kaip viena iš penkių nuolatinių Saugumo Tarybos narių, Rusija turi teisę vetuoti bet kokias Tarybai pateiktas JT rezoliucijas.

Tačiau L. Thomas-Greenfield sakė, kad susitikimas bus labiau proga „demaskuoti Rusiją“ dėl jos veiksmų ir izoliuoti Kremlių dėl jo agresyvios pozicijos Ukrainos atžvilgiu.

„Nors jie turi veto teisę, jų izoliacija bus jaučiama, jei Saugumo Taryba tai iškels, ir mes sudarysime vieningą frontą prieš rusus“, – sakė JAV ambasadorė interviu Rumunijos visuomeninei televizijai.

„Nemanau, jog kuri nors šalis Saugumo Taryboje sėdės ir sakys, kad nieko tokio, jei Rusija įsiverš pro kitos šalies sieną“, – pridūrė ji.

Iš pradžių Jungtinės Valstijos tikėjosi tokį Saugumo Tarybos posėdį surengti penktadienį, sakė diplomatai.

Tačiau jie sutarė atidėti jį iki pirmadienio, nes penktadienį numatytas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pokalbis telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.