JAV ir ES sako dirbančios prie gamtinių dujų diversifikacijos Europoje

JAV ir Europos Sąjunga penktadienį pareiškė, kad siekia kartu aprūpinti Europą alternatyviais gamtinių dujų šaltiniais, kad apsaugotų kontinentą, jei svarbi energijos tiekėja Rusija imtųsi atsakomųjų veiksmų dėl sankcijų.

J. Bidenas ir U. von der Leyen.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
J. Bidenas ir U. von der Leyen.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 5:36 PM, atnaujinta Jan 28, 2022, 5:41 PM

Vašingtonas ir Briuselis „bendradarbiauja, siekdami užtikrinti ilgalaikį, pakankamą ir savalaikį gamtinių dujų tiekimą į ES iš įvairių pasaulio šaltinių“, sakoma JAV prezidento Joe Bideno ir Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen pareiškime.

Ten pat nurodoma, kad ši iniciatyva skirta „užkirsti kelią tiekimo sukrėtimams, įskaitant galinčius kilti dėl tolesnio Rusijos įsiveržimo į Ukrainą“.

Prie Ukrainos sienų dešimtis tūkstančių karių sutelkusią Rusiją Vakarai kaltina rengiantis galimai invazijai į provakarietišką savo kaimynę ir pagrasino beprecedentėmis sankcijomis, jei įsiveržimas įvyks. Pati Maskva neigia turinti tokių planų.

Rusija tiekia apie 40 proc. gamtinių dujų, suvartojamų Europoje, kur kainos jau dabar sparčiai kyla, o žiema dar nesibaigė.

Vašingtonui ir jo NATO sąjungininkėms Europoje grasinant įvesti Rusijai skaudžias sankcijas, jeigu ji užpuls Ukrainą, kilo nerimas, kad Maskva gali kaip svertu pasinaudoti savo dominuojančia padėtimi energetikos srityje.

Baltieji rūmai vadovauja atsarginių tiekimo šaltinių – įskaitant laivais gabenamas suskystintas gamtines dujas (SGD) – paieškoms. Pasak amerikiečių pareigūnų, dalis dujų, kurios turėjo būti pristatytos Artimiesiems Rytams ir Azijai, jau buvo perparduotos ir nukreiptos į Europą.

„Bendradarbiaujame su vyriausybėmis ir rinkos operatorėmis dėl galimybės tiekti papildomas gamtines dujas Europai iš įvairių pasaulio šaltinių“, – pabrėžiama bendrame JAV ir ES pareiškime.

SGD tanklaiviai jau pradėjo keisti maršrutus iš Azijos, darydami „reikšmingą poveikį energijos tiekimo Europoje atsparumui“, anksčiau šią savaitę sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

SGD srautai į jų importo terminalus žemyne šį mėnesį tikrai pasieks naują istorinį rekordą ir užtikrintai viršys 10 mlrd. kubinių metrų, rodo „Gas Infrastructure Europe“ duomenys. Ankstesnis maksimumas buvo užfiksuotas 2019 metų lapkritį – 9,1 mlrd. kubinių metrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.