JAV pasiuntinys: Rusija teigia, kad nori taikos, tačiau ant derybų stalo laiko ginklą

Rusija teigia, kad nenori karo, tačiau ant derybų su JAV stalo laiko ginklą, penktadienį agentūra „Reuters“ citavo JAV ambasadorių Rusijoje Johną Sullivaną.

JAV - Rusija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
JAV - Rusija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 3:08 PM

Virtualioje konferencijoje iš Maskvos J. Sullivanas apibūdino Rusijos karių telkimą prie Ukrainos sienų kaip „ypatingą“ ir nurodė, kad to negalima pavadinti įprastomis karinėmis pratybomis.

„Tai būtų tas pats, jei mes apie kažką diskutuotume ar dėl kažko derėtumėmės. Jei aš ant stalo padedu ginklą ir sakau, kad noriu taikos, tai atrodytų grasinamai, – sakė J. Sullivanas. – Šiuo metu būtent tai ir stebime.“

„Tikimės, kad Rusijos vyriausybė laikysis savo žodžio ir nepuls Ukrainos. Tačiau faktai rodo, kad ji tokias galimybes šiuo metu turi“, – pridūrė ambasadorius.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas anksčiau penktadienį pareiškė Rusijos radijo stotims, kad Maskva nesiekia karo.

Pasak J. Sullivano, Vašingtonas dabar laukia Rusijos reakcijos į JAV atsakymus dėl Maskvos saugumo reikalavimų. Jo teigimu, šiuose dokumentuose išdėstyti būdai numalšinti krizę ir, be kita ko, siūloma skaidriau organizuoti karines pratybas Europoje ir ginklų pardavimus Ukrainai.

J. Sullivanas nurodė besitikįs, kad vėliau būtų galima surengti JAV ir Rusijos diplomatų nuotolinius pokalbius ar gyvą susitikimą, ir pakartojo, kad diplomatija yra vienintelė išeitis iš šios krizės.

Jis taip pat teigė, kad ekonominės sankcijos Rusijai būtų tik viena Vakarų atsako į Ukrainos puolimą dalis. Tarp kitų priemonių – eksporto kontrolė ir padidinta Europos sąjungininkų gynyba, negana to, JAV taip pat neleistų pradėti „Nord Stream 2“ dujotiekio eksploatacijos, pridūrė JAV ambasadorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.