Kazachstano prezidentas išrinktas valdančiosios partijos pirmininku

Kazachstano prezidentas penktadienį išrinktas valdančiosios partijos pirmininku ir šiame poste pakeitė buvusį valstybės vadovą Nursultaną Nazarbajevą, toliau stiprindamas savo valdžią po kruvinos nacionalinės krizės.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 12:07 PM, atnaujinta Jan 28, 2022, 3:50 PM

„Partijos XXI-ojo neeilinio suvažiavimo sprendimu Kazachstano Respublikos prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas vienbalsiai išrinktas partijos „Nur Otan“ („Tėvynės šviesa“) pirmininku“, – pranešė valstybės vadovo biuras socialiniame tinkle „Twitter“.

K.Ž. Tokajevas į šį postą išrinktas po sausio pradžioje šalyje vykusių beprecedenčių neramumų, pareikalavusių 225 žmonių gyvybių, po kurių jis pažėrė neįprastos kritikos savo pirmtakui ir buvusiam mentoriui N. Nazarbajevui.

81 metų N. Nazarbajevas buvusį sovietinį Kazachstaną valdė beveik tris dešimtmečius. 2019 metais jis paliko prezidento postą, perdavęs valdžią rūpestingai parinktam įpėdiniui, karjeros diplomatui 68 metų K.Ž. Tokajevui.

Pernai N. Nazarbajevas paskelbė nusprendęs perduoti K.Ž. Tokajevui partijos vairą. Šis žingsnis laikytas patvirtinimu, kad K.Ž. Tokajevas sieks perrinkimo į prezidento postą, nors nedaugelis abejojo, kad jo pirmtakas vis dar tampo politines virveles.

K.Ž. Tokajevas per suvažiavimą sakė, kad jo pirmininkavimas partijai gali būti laikinas, nes šios pareigos ir „valstybės vadovo statusas“ turi būti aiškiai atskirti.

„Neabejotini laimėjimai“

Išrinktas valdančiosios partijos pirmininku, K.Ž. Tokajevas sušvelnino ankstesnę kritiką N. Nazarbajevui ir gyrė savo pirmtaką už laimėjimus kuriant valstybę.

„Žinau, kad šalyje sklando įvairių neigiamų gandų, – sakė prezidentas. – Šiuo klausimu aš, kaip valstybės vadovas, kartoju: pirmasis prezidentas daug nuveikė, kad paverstų mūsų šalį stipria valstybe.“

Tarp N. Nazarbajevo laimėjimų K.-J. Tokajevas paminėjo sprendimą praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje perkelti Kazachstano sostinę iš didžiausio šalies miesto Almatos, kuri buvo kruvinų sausio neramumų epicentras, į miestą stepėje už maždaug tūkstančio kilometrų į šiaurę. 2019 metais N. Nazarbajevo garbei tas miestas buvo pervadintas Nur Sultanu.

„Tas sprendimas pripažįstamas kaip strateginis visur – tiek užsienyje, tiek šalies viduje“, – sakė K.Ž. Tokajevas, suvažiavime kreipdamasis į „Nur Otan“ narius.

„Taip pat pagerbkime istorinius pirmojo prezidento nuopelnus, pažymėkime jo neabejotinus laimėjimus bei nuopelnus ir palikime galimas klaidas kaip įspėjimą būsimiems mūsų šalies lyderiams“, – pridūrė jis.

Sausio 5 dieną K.Ž. Tokajevas perėmė iš N. Nazarbayevo jo aukščiausias – Saugumo tarybos vadovo – pareigas. Tą dieną taikūs protestai dėl degalų kainų šuolio peraugo į kruvinus susirėmimus ir plėšikavimus.

Tačiau po kruvinų neramumų K.Ž. Tokajevas sausio 11 dieną pažėrė kritikos buvusiam mentoriui, pareiškęs, kad šis savo valdymo laikotarpiu neužtikrino energijos išteklių turtingos šalies pajamų sąžiningo perskirstymo eiliniams kazachams.

K.Ž. Tokajevas sakė, kad N. Nazarbayevo valdymas sukūrė „net pagal tarptautinius standartus turtingų žmonių sluoksnį“. Ši prezidento kalba patvirtino gandus, kad tarp buvusio valstybės vadovo ir jo įpėdinio prasidėjo kova dėl valdžios.

Vėliau virtinė įtakingų N. Nazarbajevo artimųjų neteko aukštų politinių postų ar vadovaujamų pareigų įmonėse.

Sausio 18 dieną pirmą kartą nuo krizės pradžios pasirodęs viešumoje, N. Nazarbajevas paneigė konfliktuojantis su savo įpėdiniu ir sakė, jog tėra paprastas „pensininkas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.