Taivanas tvirtina, kad Lietuva niekada neprašė keisti jos atstovybės pavadinimo

Naujienų agentūra dpa praneša, kad Taivano užsienio reikalų ministerija, reaguodama į žiniasklaidos pranešimus, atsakė, kad Lietuva niekada neprašė pakeisti de facto Taivano atstovybės šalyje pavadinimo.

Taivano diplomatinė atstovybė Lietuvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taivano diplomatinė atstovybė Lietuvoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2022, 10:00 AM

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda paragino savo šalies ministrus „sutvarkyti“ Taivano atstovybės pavadinimą, akivaizdžiai stengdamasis sušvelninti įtampą su Kinija, rašo dpa.

„Šiandien mes turime tokią situaciją, kai Taivano atstovybės pavadinimas lietuvių, anglų ir mandarinų kalbomis nesutampa. Tai bent jau ištaisykime tuos dalykus, kurie aiškiai matyti juodu ant balto“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė G. Nausėda.

Taivanas dažnai steigia atstovybės biurus šalyse, su kuriomis nepalaiko diplomatinių santykių, ir lapkritį atidarė de facto atstovybę Lietuvoje.

Kinija spaudžia Lietuvą pakeisti pavadinimą.

Angliškas jos pavadinimas yra „Taiwanese Representative Office in Vilnius“. Kiniškoje pavadinimo versijoje vartojamas žodis „Taivanas“.

Taivanas yra nepriklausoma vyriausybė nuo 1949 metų, tačiau Kinija laiko šią demokratinę salą savo teritorijos dalimi ir prieštarauja bet kokiems oficialiems ryšiams tarp Taivano ir kitų šalių. Pekino spaudžiamos, Taivano atstovybės paprastai vartoja Taipėjaus pavadinimą.

„Niekada negavome jokio Lietuvos vyriausybės prašymo pakeisti ten esančios mūsų atstovybės pavadinimą“, – penktadienį sakė Taivano užsienio reikalų ministerijos atstovė Joanne Ou.

J. Ou pabrėžė, kad atstovybės Lietuvoje pavadinimas buvo abiejų vyriausybių sprendimas ir kad Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį pareiškė, jog neplanuojama keisti Taivano atstovybės pavadinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?