Iranas pasmerkė „destabilizuojantį“ išpuolį Bagdado oro uoste

Irano užsienio reikalų ministerija šeštadienį pasmerkė ankstesnę dieną Bagdado oro uoste įvykdytus raketų smūgius, ataką pavadindama veiksmu, kuriuo siekiama „destabilizuoti“ kaimyninį Iraką.

Į Irako sostinės oro uostą penktadienį buvo paleistos šešios raketos. Nors aukų išvengta, jos apgadino vieną kilimo ir tūpimo taką bei du civilinius lėktuvus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Į Irako sostinės oro uostą penktadienį buvo paleistos šešios raketos. Nors aukų išvengta, jos apgadino vieną kilimo ir tūpimo taką bei du civilinius lėktuvus.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-29 13:04, atnaujinta 2022-01-29 17:18

Į Irako sostinės oro uostą penktadienį buvo paleistos šešios raketos. Nors aukų išvengta, jos apgadino vieną kilimo ir tūpimo taką bei du civilinius lėktuvus.

Tai naujausias iš pastaruoju metu surengtų išpuolių, dėl kurių Jungtinės Valstijos kaltina su Iranu susijusias ginkluotas grupes.

Už raketų smūgius atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė.

Kaip šeštadienį pranešė Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh, Teheranas smerkia atakas „nukreiptas į Bagdado oro uostą“, kuriomis siekiama „destabilizuoti“ Iraką.

„Tokie įtartini veiksmai sukėlė nesaugumo jausmą ir neramumus Irake, atvėrė kelią piktadariams ir maištininkams bei paveikė viešąsias paslaugas Irako piliečiams“, – nurodė jis.

„Irano Islamo Respublika visada rėmė saugumo situacijos užtikrinimą Irake (...) ir remia to siekiančius Irako vyriausybės veiksmus“, – pridūrė S. Khatibzadeh.

Raketos krito aplink civilinę oro uosto infrastruktūrą. Smūgiai apgadino ir nacionaliniam vežėjui „Iraqi Airways“ priklausantį, tačiau neeksploatuojamą orlaivį „Boeing 767“.

Dėl išpuolio „Kuwait Airways“ sustabdė skrydžius į Iraką, rašoma aviakompanijos „Twitter“ paskyroje.

Pastaraisiais mėnesiais buvo surengta raketų ir dronų atakų prieš JAV ambasadą Bagdado itin saugomoje Žaliojoje zonoje, JAV diplomatinę įstaigą oro uoste bei karius, priklausančius JAV vadovaujamos koalicijos pajėgoms, dislokuotoms bazėse Irake.

Tokių išpuolių padaugėjo po to, kai 2020-aisiais per bepiločio JAV drono smūgį netoli Bagdado oro uosto buvo nužudytas įtakingas Irano generolas Qassemas Soleimani.

Atsakomybė už atakas retai prisiimama, tačiau dažniausiai dėl jų kaltinamos proiranietiškos grupuotės, reikalaujančios, kad iš šalies būtų išvesti amerikiečių kariai, dislokuoti čia, kad padėtų vietos pajėgoms kovoti su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“.

JAV vadovaujama koalicija savo kovinę misiją Irake baigė gruodį, praėjus ketveriems metams po to, kai Bagdado vyriausybė paskelbė pergalę prieš džihadistus.

Tačiau maždaug 3,5 tūkst. karių liko Irake padėti nacionalinėms pajėgoms.

Raketų atakų išpuoliai Irake buvo įvykdyti taip pat tvyrant įtampai dėl vidaus politinės situacijos.

Bagdade įtampų kelia naujos vyriausybės formavimas, dėl to pastaruoju metu smurtas buvo nukreiptas ir į Irako politikus bei partijas. Tai daugiausia išpuoliai granatomis, bet fiksuota ir viena raketų ataka netoli vieno įtakingo politiko namų.

Įtakingos proiranietiškos „Hashed al Shaabi“ – buvusios Irako sukarintų grupuočių koalicijos, dabar integruotos į reguliariąsias pajėgas – politinis sparnas, aljansas „Fatah“, pernai spalį vykusiuose parlamento rinkimuose gavo 17 vietų. Tai gerokai mažiau nei jo 48 vietos ankstesnės sudėties parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.