D. Trumpas žada malonę Kapitolijaus šturmo dalyviams, jei bus išrinktas prezidentu

Jei dar kartą būtų išrinktas JAV prezidentu, Donaldas Trumpas žada malonę prieš metus vykusio Kapitolijaus šturmo dalyviams.

JAV Kapitolijaus šturmas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV Kapitolijaus šturmas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-30 11:41

Su jais šiuo metu „elgiamasi taip nesąžiningai“, sakė D. Trumpas šeštadienio vakarą tūkstančiams savo šalininkų per renginį Teksase. Jei jis 2024-aisiais vėl kandidatuos ir laimės“, sieks „sąžiningumo“. „Ir jei reikės malonės, mes jiems suteiksime malonę, nes su jais elgiamasi taip nesąžiningai“, – kalbėjo buvęs prezidentas.

JAV teisėsauga iki gruodžio pabaigos sulaikė daugiau kaip 700 žmonių, dalyvavusių Kapitolijaus šturme. Šimtams jų dėl įvairių veikų pateikti kaltinimai. Keli asmenys, kurie, be kita ko, kaltinami smurtu prieš saugumo pajėgas, jau nuteisti kalinimo bausmėmis. Daug tyrimų ir bylų dar vyksta.

JAV prezidentas gali suteikti malonę nuteistiems asmenims – tai įmanoma net po bausmės atlikimo.

Po kurstančių respublikono D. Trumpo kalbų jo šalininkai praėjusių metų sausio 6 dieną šturmavo Kongreso būstinę Vašingtone. Jie norėjo sutrukdyti patvirtinti demokrato Joe Bideno pergalę prezidento rinkimuose. Per šturmą žuvo penki žmonės, dešimtys buvo sužeisti. Ši ataka prieš demokratijos širdį sukrėtė šalį.

Kapitolijaus šturmą be teisėsaugos tiria ir Atstovų Rūmų tyrimo komitetas. D. Trumpas šio komiteto darbą Teksase pavadino „gėda“.

75-erių respublikonas vis dar atsisako pripažinti savo pralaimėjimą 2020 metų lapkritį vykusiuose rinkimuose. Jis kol kas oficialiai nepasakė, ar 2024 metais dar kartą sieks prezidento posto – tačiau apie tai vis užsimena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?