Dar vienas suklastotų COVID-19 skiepų pažymėjimų skandalas Lenkijoje: šį kartą įkliuvo kunigas

Lenkijos miesto Poznanės prokuratūra areštavo kunigą Lukaszą Szydlowskį. Dvasininkas kaltinamas savo parapijiečiams pardavinėjęs suklastotas vakcinavimo nuo COVID-19 pažymas.

Lenkijoje klastojami skkiepų nuo koronaviruso pažymėjimai.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Lenkijoje klastojami skkiepų nuo koronaviruso pažymėjimai.<br>ZUMA Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2022-01-30 11:46, atnaujinta 2022-01-30 12:47

Kartu su kunigu sulaikyti dar keturi asmenys, tarp kurių – du kariškiai ir medicinos slaugytoja. Ši moteris įtraukdavo į kompiuterinę sistemą esą vakcinuotus asmenis, kurie iš tikrųjų nesiskiepijo.

Už suklastotas pažymas buvo imama nuo 22 iki 220 eurų. Kunigas prašė mažiausiai – nuo 22 iki 44 eurų. Įtariamieji kol kas prisipažino išplatinę apie šimtą netikrų dokumentų, tačiau neatmetama, kad jų galėjo būti gerokai daugiau.

Policija jau išsiaiškino ne vieną prekybos suklastotais vakcinavimo dokumentais atvejį.

Didžiausia organizuota 11 asmenų grupė tai darė net trijuose šalies regionuose.

Bet didžiausio atgarsio sulaukė šalia Krokuvos esančios „Masmed“ klinikos afera. Paaiškėjo, kad medicinos įstaiga, apskritai neturėjusi leidimo vakcinuoti nuo koronaviruso, sugebėjo savo klientus įrašyti į pasiskiepijusiųjų registrą.

Sumokėjus nuo 100 iki 200 eurų „Masmed“ slaugytojos klientams liepdavo atidengti petį, bet į jį nieko nesušvirkšdavo, o tik užklijuodavo pleistro gabaliuką.

Kališo mieste policija areštavo dvi medicinos seseris, už pinigus įrašydavusias antivakserius į pasiskiepijusių asmenų registrą.

Už tokius nusikaltimus Lenkijos įstatymai numato laisvės atėmimą iki 10 metų, tačiau apžvalgininkai prognozuoja, kad bausmės bus minimalios.

Kunigas L.Szydlowskis tapo pirmuoju dvasininku, kuris bus teisiamas už suklastotų skiepijimosi pažymų platinimą. Bet gerokai daugiau Bažnyčios tarnų atvirai remia antivakserius. Garsiausias iš jų yra Bydgoščiaus miesto kunigas Romanas Kneblewskis, dvejus metus nebaudžiamai savo paskyrose socialiniuose tinkluose neigiantis COVID-19 egzistavimą.

Dvasininkas ne tik ragina tikinčiuosius nesiskiepyti, bet ir tyčiojasi iš sveikatos apsaugos ministro Adamo Niedzielskio.

Ministrui pasiūlius įvesti privalomą medikų ir mokytojų vakcinavimą R.Kneblewskis paragino A.Niedzielskį nešdintis iš šalies ir nebegrįžti.

Priešingai nei dauguma ES valstybių, Lenkija su pandemija kovoja labai neryžtingai. Čia nėra įvesta galimybių pasų, o į kaukių dėvėjimą žiūrima atsainiai, todėl parduotuvėse, kavinėse, viešajame transporte antivakseriai demonstratyviai nedengia veido.

Nemaža dalis medikų ir politikų kaltina Teisės ir teisingumo partiją (TTP), kad valdantieji tik imituoja kovą su pandemija, nes nenori konfliktuoti su savo rinkėjais. TTP yra populiari provincijoje, o būtent kaimų ir nedidelių miestelių žmonės skiepijasi vangiausiai.

Mažiausiai dvi dozes gavę vos 57 proc. Lenkijos gyventojų – tai vienas prasčiausių rezultatų ES. Bet Lenkija yra viena lyderių Bendrijoje pagal mirčių nuo COVID-19 skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.