Vairuotojų „Laisvės konvojus“ Kanadoje peraugo į tūkstantinį protestą prieš COVID-19 apribojimus J. Trudeau su šeima saugumo sumetimais evakuotas į slaptą vietą

Kanados gyventojai prisijungė prie vadinamojo „Laisvės konvojaus“, kuriame sunkvežimių vairuotojai Otavoje dalyvavo demonstracijose prieš visuomenės sveikatos įpareigojimus.

Protestas Kanados sostinėje Otavoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Kanados sostinėje Otavoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Kanados sostinėje Otavoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas Kanados sostinėje Otavoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas Kanados sostinėje Otavoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Protestas Kanados sostinėje Otavoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 30, 2022, 2:07 PM, atnaujinta Jan 30, 2022, 2:31 PM

Tūkstančiai žmonių Kanados sostinėje Otavoje surengė triukšmingą, bet taikų protestą prieš ministro pirmininko Justino Trudeau įsakymus dėl COVID-19 vakcinų įpareigojimų. Protestas vyko gatvėse ir sniegu padengtoje pievoje priešais parlamentą.

Vadinamasis „Laisvės konvojus“ prasidėjo kaip sunkvežimių vairuotojų mitingas prieš privalomas vakcinas tarpvalstybiniams vairuotojams, tačiau virto demonstracija prieš valdžios pandemijos valdymo priemones, kurias vakcinų priešininkai vaidina perteklinėmis.

„Aš nebegaliu dirbti, nes negaliu kirsti sienos“, – piktinosi sunkvežimio vairuotojas iš Vindzoro Csava Vizi ir pažymėjo, kad yra vienintelis šeimos maitintojas.

„Atsisakau vakcinos“, – sakė jis, vadindamas ją pavojinga. Jis kalbėjo sėdėdamas savo sunkvežimyje priešais parlamentą.

Kanados sunkvežimių vairuotojų protestas peraugo į raginimus panaikinti visas su COVID-19 valdymu susijusias visuomenės sveikatos taisykles.

„Kalbama ne tik apie vakcinas. Kalbama apie tai, kad reikia apskritai sustabdyti visuomenės sveikatos įpareigojimus“, – Naujojoje Škotijoje sakė transporto įmonės „Valley Flatbed & Transportation“ savininkas Danielis Bazinetas. D. Bazinetas nėra pasiskiepijęs, tačiau savo veiklą vykdo šalies viduje, todėl tarpvalstybiniai įgaliojimai jam įtakos neturi.

„Aš pats ir daug kitų žmonių čia susirinkome, nes mums tiesiog nusibodo skiepų įpareigojimai ir draudimai“, – sakė Brendonas iš Otavos, atsisakęs nurodyti savo pavardę. Jis nešėsi lentelę su užrašu: „Dėl Justino Trudeau man gėda būti kanadiečiu“.

Mitingas prasidėjo anksti ryte ir tęsėsi iki šeštadienio popietės. Kai kurie dalijo pietus sunkvežimių vairuotojams, atvykusiems į Otavą iš rytinės ir vakarinės pakrantės bei kitų vietovių.

Nedaugelis dalyvių dėvėjo apsaugines veido kaukes, bet nemažai žmonių dėvėjo balaklavas, nes temperatūra gaudžiant šaltam vėjui siekė -21C. Prekybos centras miesto centre buvo uždarytas, nes demonstrantai atsisakė viduje dėvėti kaukes, pranešė CTV televizija.

Prieš protestą kai kurių organizatorių socialiniuose tinkluose naudota smurtinė retorika kėlė nerimą policijai, tačiau daugumoje protestas priminė labai šaltą gatvės vakarėlį, kurį retkarčiais pertraukdavo kaukiančios sunkvežimių sirenos.

Saugumo sumetimais J.Trudeau ir jo šeima paliko savo namus Otavos centre, pranešė CBC. Jo biuras teigė, kad saugumo klausimų nekomentuoja.

Anksčiau šią savaitę J.Trudeau sakė, kad konvojus atstovauja „nedidelei marginalinei mažumai“, ir tai neatitinka daugumos kanadiečių požiūrio. Apie 90 proc. Kanados tarpvalstybinių sunkvežimių vairuotojų ir 77 proc. gyventojų yra bent du kartus pasiskiepiję nuo COVID-19.

Konservatorių lyderė Erin O'Toole nepritaria privalomai vakcinacijai, todėl penktadienį surengusi susitikimą su kai kuriais sunkvežimių vairuotojais išreiškė paramą protestui.

„Palaikau jų teisę būti išklausytiems ir raginu Justiną Trudeau susitikti su šiais sunkiai dirbančiais kanadiečiais ir išklausyti jų susirūpinimą“, – po susitikimo sakė E.O'Toole.

Tačiau Kanados vežėjų aljansas (angl. The Canadian Trucking Alliance – CTA), kuris atstovauja maždaug 4,5 tūkst. vežėjų, savininkų-ekspeditorių ir tiekėjų, nepritarė šiai demonstracijai.

„Prašome Kanados visuomenės suprasti, kad daugelis žmonių, kuriuos matote ir girdite žiniasklaidos pranešimuose, nėra susiję su sunkvežimių pramone“, – šeštadienį sakė CTA atstovas.

Aljansas paragino akcijoje dalyvavusius sunkvežimių vairuotojus elgtis taikiai ir išvykti iš Otavos. Protesto organizatoriai teigė, kad liks Otavoje tol, kol vyriausybė atsisakys įgaliojimų. Miesto centro gatvės gali būti užblokuotos kelias dienas.

„Jei teks čia pasilikti du mėnesius, aš čia būsiu“, – sakė vairuotojas C.Vizi.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.