Iš pareigų atleistas didžiausio Kazachstano miesto meras

Kazachstano prezidentas atleido didžiausio šalies miesto Almatos merą, pirmadienį pranešė prezidento svetainė. Anksčiau šį mėnesį finansų centras buvo tapęs kruvinų neramumų epicentru.

Buvęs Kazachstano ministras pirmininkas ir Almatos meras Bakytžanas Sagintajevas (kairėje).<br>Imago/Scanpix nuotr.
Buvęs Kazachstano ministras pirmininkas ir Almatos meras Bakytžanas Sagintajevas (kairėje).<br>Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-01-31 14:03

Buvęs ministras pirmininkas ir politinis sunkiasvoris Bakytžanas Sagintajevas ėjo Almatos mero pareigas nuo 2019 metų. Jis vadovavo miestui, kai sausio 5 d. prasidėjęs politinis protestas peraugo į ginkluotus susirėmimus ir plėšikavimą.

Kazachstano prezidentūros tinklalapyje paskelbtame įsakyme teigiama, kad prezidentas Kasimas Žomartas Tokajevas atleido B. Sagintajevą „dėl jo perkėlimo į kitą (darbą)“, tačiau jo naujos pareigos neminimos. Atskirame įsakyme interneto svetainėje nurodyta, kad į šias pareigas skiriamas nacionalinio banko pirmininkas Erbolatas Dosajevas.

Daugiau nei 200 žmonių žuvo ir tūkstančiai buvo sužeisti, kai anksčiau šį mėnesį smurtas kilo buvusios sovietinės šalies vakaruose per demonstracijas prieš degalų kainų padidėjimą, tai paskatino K. Ž. Tokajevą pasikviesti Rusijos vadovaujamus karius.

Almatos meras keičiamas K. Ž. Tokajevui stiprinant kontrolę ir nustumiant ilgamečio pirmtako 81 metų Nursultano Nazarbajevo šalininkus. N. Nazarbajevas iki krizės vis dar turėjo didelę galią, bet nuo tada perleido pagrindinius postus prezidentui.

Internetinė peticija dėl B. Sagintajevo atsistatydinimo pirmadienį buvo surinkusi daugiau nei 26 tūkst. parašų.

K. Ž. Tokajevas ir kiti Kazachstano pareigūnai dėl susirėmimų kaltino banditus ir teroristus, turinčius ryšių su užsieniu, o stebėtojai teigia, kad smurto priežastis buvo politinė kova dėl valdžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?