Žiniasklaidos organizacija: Kinijoje užsienio žurnalistai patiria „nematytą“ spaudimą

Užsienio žurnalistai Kinijoje susiduria su „nematytais sunkumais“, kuriais bandoma diskredituoti nepriklausomą žiniasklaidą, įskaitant grasinimus imtis teisinių veiksmų, interneto trolių kampanijas ir kolegų išsiuntimą iš šalies, pirmadienį pranešė viena žiniasklaidos grupė.

Kinijos komunistų partija.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Kinijos komunistų partija.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2022, 2:58 PM

Atrodo, kad Pekinas skatina bylinėtis su užsienio žurnalistus arba pats grasina imtis prieš juos teisinių veiksmų. Dažnai tokie ieškiniai pateikiami jau praėjus daug laiko po to, kai šaltiniai sutinka duoti interviu užsieniečiams, rašoma Kinijos užsienio korespondentų klubo (FCCC) metinėje ataskaitoje.

„Šiuo metu rizikos aplinka keičiasi neįprastais būdais“, – sakoma leidinio „The Economist“ Pekino biuro vadovo Davido Rennie ataskaitoje.

„Konkrečiai – žiniasklaidos organizacijos sulaukia perspėjimų, kad dėl savo pranešimų gali sulaukti teisinių sankcijų ar civilinių bylų, arba – kas yra grėsmingiausia – nacionalinio saugumo tyrimo“, – pridūrė jis.

Tai rodo „nerimą keliantį“ perėjimą nuo ankstesnių žiniasklaidos kontrolės priemonių, pavyzdžiui, žurnalistų įtraukimo į juodąjį sąrašą, neleidžiant jiems dalyvauti renginiuose, neišduodant akreditacijų arba vizų, sakė jis.

Grasinimai imtis teisinių veiksmų vis dažniau pasigirsta po Australijos televizijos žurnalistės Chen Lei, dirbusios Kinijos centrinės televizijos (CCTV) kanalui anglų kalba CGTN, ir Haze Fan iš „Bloomberg News“ sulaikymo 2020 metais.

Kinijos valdžia pranešė, kad jos buvo sulaikytos dėl įtarimo grėsmės nacionaliniam saugumui kėlimo.

Tuo tarpu užsienio žurnalistai ir jų organizacijos rengia avarinio atsitraukimo planus, atsižvelgdami į išaugusį pavojų ir „valstybės remiamas atakas... ypač trolinimo kampanijas internete“, dėl kurių šalyje pasilikusiems asmenims tapo sunku dirbti, rašoma FCCC ataskaitoje.

Tokie veiksmai vis labiau stiprina pojūtį, kad užsienio žiniasklaida yra priešas, priduriama pranešime, pažymint, kad dėl to „kenčia Kinijos (įvykių) nušvietimas“.

Šios išvados buvo pagrįstos 127 iš 192 FCCC narių apklausa.

Ataskaitos išvadose sakoma, kad žurnalistams traukiantis dėl pernelyg didelių bauginimų arba tiesiog jų išsiuntimo iš šalies, Kinijos įvykių nušvietimas „vis labiau tampa reportažų kūrimo per nuotolį“ pratybomis.

2020 metais Kinija paskelbė išsiųsianti amerikiečių trijų pagrindinių laikraščių – „The New York Times“, „The Washington Post“ ir „The Wall Street Journal“ – žurnalistus.

2020 metais buvo išsiųsta 18 JAV žiniasklaidos priemonėms rašiusių žurnalistų, pažymima ataskaitoje.

Daugelis korespondentų ir toliau aprašinėja įvykius Kinijoje, dirbami iš užsienio, o šalyje likę kitų JAV žiniasklaidos priemonių žurnalistai susidūrė su sunkumais atnaujindami savo akreditacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.