Kremlius: V. Putinas ir E. Macronas pasikalbėjo apie Ukrainą, „saugumo garantijas“ JAV pasiuntė aiškią žinutę

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Prancūzijos lyderis Emmanuelis Macronas pirmadienį telefonu aptarė įtampą dėl Ukrainos ir susirūpinimą dėl saugumo Europoje, pranešė Kremlius.

 V.Putinas ir E.Macronas kalbėjo nuotoliniu būdu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 V.Putinas ir E.Macronas kalbėjo nuotoliniu būdu. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-01 07:07

„Lyderiai išsakė savo požiūrį į situaciją dėl Ukrainos, taip pat klausimus, susijusius su ilgalaikių ir teisiškai privalomų saugumo garantijų suteikimu Rusijai“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Šis skambutis yra vėliausias iš Maskvos, ES ir Vašingtono aukšto rango pareigūnų diplomatinių diskusijų dėl konflikto Ukrainoje ir Rusijos reikalavimų suteikti jai „saugumo garantijų“.

Būgštavimai dėl galimo Rusijos įsiveržimo į Ukrainą pastarosiomis dienomis išaugo, nepaisant Maskvos neigimų ir Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio prašymų vengti „panikos“ dėl didelio masto rusų karių telkimo pasienyje.

Pirmadienio pokalbis buvo dalis pastangų sumažinti įtampą, pranešė Prancūzijos prezidentūra. Praėjusią savaitę E. Macronas kalbėjosi tiek su V. Putinu, tiek su V. Zelenskiu.

Jos pranešime priduriama, kad pokalbio metu V. Putinas ir E. Macronas džiaugėsi „teigiama pažanga“ po Rusijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Ukrainos atstovų derybų ir palaikė tolesnį dialogą siekiant įgyvendinti 2015 metais sudarytus susitarimus dėl paliaubų Ukrainoje.

Kremlius savo ruožtu nurodė, kad V. Putinas ir E. Macronas aptarė galimybę susitikti akis į akį.

J. Bidenas: JAV dėl Rusijos grėsmės Ukrainai „pasiruošusios, kad ir kas nutiktų“

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, jog Jungtinės Valstijos siekia diplomatijos, kad išspręstų aplink Ukrainą bręstančią krizę, tačiau perspėjo Rusiją, jog „esame pasiruošę, kad ir kas nutiktų“.

„Šiandien Jungtinėse Tautose mes išdėstėme visą Rusijos grėsmės Ukrainos suverenitetui ir Ukrainos teritoriniam vientisumui, taip pat (pagrindiniams) taisyklėmis pagrįstos tarptautinės tvarkos principams pobūdį“, – sakė J. Bidenas Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

„Mes ir toliau skatiname diplomatiją kaip geriausią kelią į priekį, bet Rusijai toliau telkiant savo pajėgas aplink Ukrainą, esame pasiruošę, kad ir kas nutiktų“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.