Rusijos atsakas Vokietijai: uždaro „Deutsche Welle“ biurą Maskvoje ir atima darbuotojų įgaliojimus

Rusija ketvirtadienį pranešė uždarysianti Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ biurą ir atšauksianti jos darbuotojų akreditacijas Rusijoje, reaguodama į Berlyno sprendimą uždrausti Rusijos valstybinio televizijos tinklo RT kanalą vokiečių kalba.

Vokietijos naujienų portalas „Deutsche Welle“.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Vokietijos naujienų portalas „Deutsche Welle“.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 3, 2022, 3:51 PM, atnaujinta Feb 4, 2022, 8:09 AM

Šis pranešimas skelbiamas tarp Rusijos ir Vakarų tvyrant įtampai, taip pat nerimstant būgštavimams dėl galimos Rusijos invazijos į Ukrainą.

Šis žingsnis rodo pasikeitusią Kremliaus poziciją, nes anksčiau būdavo retai imamasi priemonių prieš šalyje veikiančią užsienio žiniasklaidą.

„Įgyvendindama vasario 2 dieną paskelbtas atsakomąsias priemones, reaguojant į nedraugiškus VFR [Vokietijos Federacinės Respublikos] veiksmus uždrausti palydovinį ir kitokį televizijos kanalo RT DE vokiečių kalba transliavimą, Rusija ketina įgyvendinti pirmąjį atsakomųjų priemonių etapą: uždaromas Vokietijos televizijos ir radijo kompanijos „Deutsche Welle“ korespondentų biuras Rusijos Federacijoje; panaikinamos visų Rusijos biuro „Deutsche Welle“ darbuotojų akreditacijos; nutraukiamos televizijos ir radijo bendrovės „Deutsche Welle“ palydovinės ir kitos transliacijos Rusijos Federacijos teritorijoje“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

Maskva taip pat pranešė inicijuojanti Vokietijos „Deutsche Welle“ transliuotojo pripažinimo „užsienio agentu“ procedūrą.

„Rusijos Federacijos kompetentingos institucijos inicijavo „Deutsche Welle“ pripažinimo užsienio žiniasklaidos priemone, atliekančia užsienio agento funkcijas, procedūras“, – teigiama pranešime.

Rusija sudarys sąrašą su RT DE transliacijų uždraudimu susijusių Vokietijos valstybinių ir visuomeninių struktūrų atstovų, kuriems bus uždrausta atvykti į šalį, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

„Sudarinėjamas sąrašas Vokietijos valstybinių ir visuomeninių struktūrų atstovų, prisidėjusių prie RT DE transliacijų ribojimo ir kitaip darančių spaudimą Rusijos žiniasklaidos operatoriui, kuriems bus uždrausta atvykti į Rusijos Federacijos teritoriją“, – rašoma ministerijos pranešime.

„Sąrašas neturėtų būti skelbiamas“, – nurodė Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Veiksmai, apie kuriuos paskelbta, priklauso pirmajam atsakomųjų priemonių į RT DE uždraudimą Vokietijoje etapui, apie kitas priemones bus paskelbta vėliau.

Vokietijos visuomeninio transliuotojo „Deutsche Welle“ programos yra transliuojamos 30 kalbų, įskaitant rusų kalbą.

Vokietijos transliuotojų priežiūros institucija trečiadienį paskelbė uždraudusi RT DE transliacijas šalies teritorijoje. Šis vokiškas kanalas priklauso Rusijos valstybinės televizijos tinklui, kurį Vakarai kaltina dezinformacija ir Kremliaus propagandos skleidimu.

Vokietijos reguliuotojas paaiškino, kad RT DE operatorė, registruota Berlyne, neturi „teisėto leidimo pagal Europos įstatymus“.

Trečiadienį Rusijos URM pareiškė, kad reaguojant į šį sprendimą bus imtasi atsakomųjų priemonių prieš Rusijoje akredituotą Vokietijos žiniasklaidą, „taip pat interneto tarpininkus, kurie savavališkai ir nepagrįstai ištrynė kanalo paskyras iš savo platformų“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.