Iš skandalų neišbrendantį Jungtinės Karalystės premjerą paliko keturi aukščiausio rango patarėjai

Jungtinės Karalystės ministrą pirmininką Borisą Johnsoną ketvirtadienį paliko keturi darbuotojai, šalies lyderiui patiriant vis didesnį spaudimą dėl vakarėlių karantino metu ir savo politinės retorikos.

B. Johnsonas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 8:52 AM, atnaujinta Feb 4, 2022, 12:29 PM

Vienas iš atsistatydinimų susijęs su aštria B. Johnsono replika, kai jis piktai įgėlė opozicinės Leiboristų partijos lyderiui Keirui Starmeriui dėl vieno liūdnai pagarsėjusio pedofilo.

„Tiesą sakant, nebūčiau to sakęs ir man džiugu, kad ministras pirmininkas tai paaiškino“, – sakė finansų ministras Rishi Sunakas per televizijos transliuotą spaudos konferenciją.

R. Sunakas laikomas realiausiu pretendentu pakeisti B. Johnsoną, jei konservatorių sukilimas prie ministrą pirmininką nenuslops.

Dauningo gatvė patvirtino, jog traukiasi administracijos vadovas Danas Rosenfieldas. Kiek daugiau nei prieš metus jis ėmėsi šių pareigų, kad įneštų daugiau profesionalumo į chaotišką B. Johnsono veiklą.

D. Rosenfieldas nusprendė palikti postą, kai aukšto rango valstybės tarnautoja anksčiau šią savaitę pristatė ilgai lauktą tyrimo ataskaitą, kurioje smerkiami „vadovavimo trūkumai“ Dauningo gatvėje dėl virtinės COVID-19 karantino taisykles pažeidusių vakarėlių.

Taip pat traukiasi B. Johnsono „pagrindinis asmeninis sekretorius“ Martinas Reynoldsas, 2020 metų gegužę išsiuntęs liūdnai pagarsėjusį elektroninį laišką Dauningo gatvės darbuotojams, kuriame ragino juos į vieną iš susibūrimų karantino metu „atsinešti savo alkoholio“.

B. Johnsonas „padėkojo jiems abiem už jų reikšmingą indėlį į vyriausybės ir [Dauningo gatvės] 10-ojo namo darbą, įskaitant darbą dėl atsako į pandemiją ir ekonomikos atsigavimo“, nurodė atstovas spaudai.

Kiek anksčiau buvo pranešta, kad iš premjero komandos traukiasi du kiti aukščiausio rango patarėjai – ryšių su visuomene vadovas Jackas Doyle'as ir politikos vadovė Munira Mirza.

Anot dienraščio „Daily Mail“, J. Doyle'as išeidamas pasakė kolegoms: „Visada planavau, jog dirbsiu dvejus metus. Pastarosios savaitės siaubingai daug kainavo mano šeimai.“

J. Doyle'as taip pat figūruoja vakarėlių skandale, nes dalyvavo bent viename susibūrime Dauningo gatvėje, dėl kurio tyrimą atlieka policija.

Sena B. Johnsono bendražygė M. Mirza atsistatydino, kai ministras pirmininkas pabandė susieti opozicinės Leiboristų partijos lyderį K. Starmerį su britų pareigūnų nesugebėjimu patraukti baudžiamojon atsakomybėn veterano televizijos laidų vedėjo Jimmy Savile'o, kuris mirė 2011-aisiais būdamas 84 metų.

J. Savile'as buvo žiūrovų itin mėgstamas laidų vedėjas. Tačiau jam mirus į viešumą iškilo faktai, kad jis lytiškai išnaudojo šimtus vaikų, tačiau taip ir nebuvo patrauktas atsakomybėn.

Pirmadienį parlamente B. Johnsonas šokiravo net daugelį savo partijos kolegų, kai išdėstė tarp kraštutinių dešiniųjų grupių itin populiarią sąmokslo teoriją, esą K. Starmeris asmeniškai nesiėmė veiksmų patraukti J. Savile'ą baudžiamojon atsakomybėn, kai 2008-2013 metais vadovavo Anglijos ir Velso prokuratūrai.

„Šmeižikiškas kaltinimas“

K. Starmeriui vadovaujant prokuratūrai policija nusprendė nepareikšti J. Savile'ui kaltinimų, nors tuo metu jau būta rimtų įtarimų dėl jo elgesio.

K. Starmeris, asmeniškai nedalyvavęs priimant tą sprendimą, apkaltino B. Johnsoną, kad šis „kaip papūga kartoja smurtingai nusiteikusių fašistų sąmokslo teorijas, bandydamas pelnyti pigių politinių taškų“.

Trečiadienį vėlai vakare B. Johnsonas pavėluotai pabandė taisyti padėtį, sulaukęs aštrios kritikos iš kai kurių torių parlamentarų, dalies žiniasklaidos ir advokato, atstovaujančio J. Savile'o aukoms.

Visgi M. Mirza savo atsistatydinimo laiške, kurį citavo žurnalas „Spectator“, pareiškė, kad to nepakanka.

B. Johnsono replika parlamente buvo „nederama ir šališka užuomina apie siaubingą vaikų lytinio išnaudojimo atvejį“, sakė ji ir pažymėjo, kad ministras pirmininkas dar turi atsiprašyti.

„Esate geresnis žmogus, nei kada nors supras daugelis jūsų niekintojų, todėl nepaprastai liūdna, kad sumenkinote save šiuo šmeižikišku kaltinimu opozicijos lyderiui“, – rašė ji.

M. Mirza, anksčiau priklausiusi veiklą jau nutraukusiai Revoliucinei komunistų partijai, dirbo su B. Johnsonu, kai jis 2008–2016 metais ėjo Londono mero pareigas, o 2019-aisiais prisijungė prie jo Dauningo gatvėje.

Ketvirtadienį, kai dar nebuvo pranešta apie D. Rosenfieldo ir M. Reynoldso atsistatydinimą, premjeras televizijos „Channel“ naujienų laidai sakė, kad jam „labai gaila netekti“ M. Mirzos, ir gyrė ją už „nuostabų darbą“.

Dominicas Cummingsas, buvęs premjero patarėjas, vėliau tapęs aršiu jo kritiku, sakė, kad M. Mirzos atsistatydinimas „neabejotinai rodo, kad bunkeris griūna“, neslopstant skandalui dėl vakarėlių karantino metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.