Įtampa tarp Vakarų ir Rusijos: kai kurios šalys evakuoja personalą ir šeimas iš Ukrainos, ES to daryti neketina

Vakarų valstybės reiškia solidarumą su Ukraina. Su jos lyderiais kalbasi telefonu, lankosi Kijeve ar prie rytinių šalies sienų, kur situacija įtemptesnė.

Įtampa tarp Vakarų ir Rusijos dėl Ukrainos didėja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įtampa tarp Vakarų ir Rusijos dėl Ukrainos didėja.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Europarlamentaras P.Auštrevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europarlamentaras P.Auštrevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europarlamentaras P.Auštrevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europarlamentaras P.Auštrevičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Europarlamentaras P.Auštrevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Europarlamentaras P.Auštrevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Europarlamentaras P.Auštrevičius.<br>M.Pata
Europarlamentaras P.Auštrevičius.<br>M.Pata
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 12:13 PM

Tačiau vieniems rodant solidarumą vizitais, kiti skelbia, kad ragina atsitraukti savo šalių diplomatų šeimas iš Ukrainos, ar net ragina nesilankyti Ukrainoje kaip turistams. Tą jau padarė, pavyzdžiui, Kanada. O kiti, vietoj to, kad vyktų į Kijevą, vyksta į Maskvą. Tą jau padarė, pavyzdžiui, Vengrijos premjeras.

Europarlamentaras Petras Auštrevičius šią savaitę su Europos Parlamento delegacija buvo Ukrainoje ir sako, kad atmosfera ten nėra tokia įkaitusi, kaip gali pasirodyti skaitant antraštes.

„Ukrainiečiai supranta, kad pirmieji kariniai veiksmai tektų Ukrainos kariuomenei. Kuri, pasak paties gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo, su kuriuo buvome susitikę, žodžiais, yra pasiruošusi, stiprina savo pajėgas. Bet tai daro, sakykime, natūraliu būdu, be nereikaligo blaškymosi.

Ir tai, kad kai kurių užsienio diplomatinių atstovybių šeimos nariai ir galbūt ne taip reikalingi diplomatai atitraukiami... Nepaneigsi, kad informacija apie telkiamas Rusijos pajėgas yra tikra“, – „Žinių radijo“ laidoje „Gyvenu Europoje“ kalbėjo politikas.

P. Auštrevičius vardina, kad kariai telkiami ir Baltarusijoje, nuolat vyksta karinės pratybos, Juodojoje jūroje didinama zona, kuria išimtinai gali naudotis tik Rusijos kariniai laivai – ir tai yra suprantamas pretekstas šalims, kurios „ne pirmą kartą evakuoja savo darbuotojus iš karštųjų pasaulio taškų“ taip elgtis.

Tačiau jis pabrėžia, kad Europos Sąjunga atitraukti savo diplomatų iš Ukrainos neketina.

„Europos Sąjungos valstybės, netgi ES atstovybė čia, Kijeve, tikrai nemažinama. Ir nėra jokių planų kol kas tą daryti“, – sakė jis.

Apie planus evakuoti diplomatus ar jų šeimas jau pranešė Kanada, Australija, Jungtinė Karalystė, Jungtinės Amerikos Valstijos.

Ir Rusija – taip kiek anksčiau pranešė „The New York Times“. Tuo metu į Rusiją, o ne Ukrainą, šią savaitę vyko Europos Sąjungos narės Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas, kuris susitiko su Vladimiru Putinu. Ir aiškino, kad Vakarams reikia taikyti „vengrišką“ santykių su Rusija modelį – kai priklausai ir ES, ir NATO, bet santykiai su Maskva, esą, išlieka puikūs. Tokį V. Orbano pasažą P. Auštrevičius įvertino griežtai.

„Reikėtų realiai vertinti. Yra tokių radikalų, marginalų Europos politikoje. Ir aš manau, kad V.Orbanas yra marginalas. Elgiasi visiškai gėdingai – tuo metu, kai reikia važiuoti į Kijevą, jis važiuoja į Maskvą. Tai yra nesuprantami dalykai. Bet Vengrijos politikas sumokės aukštą kainą dėl to. Nemanykime, kad pasitikėjimas Vengrija didėja. Kad Vengrijai bus lengviau priimti sprendimus Europos Sąjungoje, kai rėikės supratimo ir solidarumo sau. Ne-ma-nau“, – „Žinių radijui“ sakė europarlamentaras.

Straipsnis yra Europos radijo stočių tinklo „Euranet Plus“ dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.