JT reikalauja, kad Talibanas pateiktų informacijos apie dar dvi dingusias aktyvistes

Jungtinės Tautos reikalauja, kad Talibanas pateiktų informacijos apie dar dvi aktyvistes, kaip įtariama, suimtas grupuotės šią savaitę.

JT reikalauja, kad Talibanas pateiktų informacijos apie dar dvi dingusias aktyvistes.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
JT reikalauja, kad Talibanas pateiktų informacijos apie dar dvi dingusias aktyvistes.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 11:08 AM

Šiemet Afganistane dingusių aktyvisčių skaičius išaugo iki keturių.

Rugpjūtį į valdžią sugrįžę griežtojo kurso islamistai ėmėsi represijų prieš kitaminčius. Jie jėga vaiko moterų demonstracijas, areštuoja režimo kritikus. Keli afganų žurnalistai buvo sumušti, kai nušvietinėjo valdžios nesankcionuotas protesto akcijas.

Jungtinių Tautų pagalbos misija Afganistane (UNAMA) ketvirtadienį pranešė, kad prašo „skubios informacijos“ dėl pranešimų apie Talibano sostinėje Kabule šią savaitę sulaikytas dvi aktyvistes.

„JT kartoja savo raginimą paleisti visas „dingusias“ aktyvistes ir giminaičius“, – skelbiama socialiniame tinkle „Twitter“.

JAV specialioji pasiuntinė Afganistane Rina Amiri taip pat paragino Talibaną gerbti moterų teises.

„Jei Talibanas siekia pripažinimo iš Afganistano žmonių ir pasaulio, jie turi gerbti afganistaniečių žmogaus teises, ypač moterų“, – parašė ji tviteryje.

UNAMA neatskleidė dviejų šią savaitę dingusių aktyvisčių pavardžių, tačiau kita teisių gynėja naujienų agentūrai AFP sakė, kad Talibanas suėmė Zahrą Mohammadi ir Mursal Ayar.

„Zahra, odontologė, dirbo klinikoje. Ji buvo suimta“, – pasakojo viena aktyvistė, kalbėjusi anonimiškumo sąlyga.

M. Ayar buvo suimta trečiadienį, kai vienas jos kolega paklausė jos adreso, kad galėtų perduoti moteriai jos darbo užmokestį, sakė aktyvistė.

„Taip ji pateko į spąstus. Talibanas ją rado ir suėmė“, – teigė moteris.

Pasak jos, M. Ayar tėvas taip pat buvo areštuotas.

Prieš mažiau nei mėnesį po dalyvavimo Kabule vykusioje demonstracijoje dingo aktyvistės Tamana Zaryabi Paryani ir Parwana Ibrahimkhel.

JT vyriausioji žmogaus teisių komisarė Michelle Bachelet išsakė susirūpinimą dėl šių moterų ir taip pat dingusių keturių jų artimųjų, kurie iki šiol nerasti.

Talibanas tvirtina nežinantis, kur yra šios moterys, ir sako atliekantis tyrimą.

Nors talibai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, lyginant su 1996–2001 metų režimu, tačiau per pirmuosius mėnesius nuo sugrįžimo į valdžią jau apribojo daugelį laisvių, ypač moterų.

Sugrįžus Talibanui moterys dažnai nebegali dirbti valstybiniame sektoriuje, dauguma mergaičių vidurinių mokyklų yra uždarytos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.