Prieš protestą dėl olimpiados sulaikytas garsus Honkongo aktyvistas

Vienas Honkongo aktyvistas veteranas penktadienį buvo areštuotas prieš planuojamą protestą dėl Pekino olimpiados, kelios valandos prieš jos atidarymo ceremoniją.

Pekino žiemos olimpinės žaidynės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pekino žiemos olimpinės žaidynės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Honkongo aktyvistas Koo Sze-yiu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Honkongo aktyvistas Koo Sze-yiu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 10:47 AM, atnaujinta Feb 4, 2022, 1:09 PM

Koo Sze-yiu penktadienį ryte dėl „ardomosios veiklos kurstymo“ areštavo nacionalinio saugumo policija, pranešė Pekino ryšių biuro Honkonge prižiūrimas laikraštis „Wen Wei Po“.

Po 2019 metais Honkongą krėtusių didžiulių ir kartais smurtinių demonstracijų už demokratiją Kinija ėmėsi griežtų priemonių ir primetė miestui nacionalinio saugumo įstatymą. Juo Honkongas pradėtas versti Kinijos autoritarinės pagrindinės teritorijos dalies atspindžiu – buvo uždrausta praktiškai bet kokia opozicija, nustatyta naujų teisinių precedentų.

Šaltinis policijoje naujienų agentūrai AFP patvirtino, kad vykdant tyrimą buvo sulaikytas Koo Sze-yiu ir dar keturi asmenys.

Pasak šaltinio, Koo Sze-yiu sulaikytas dėl „ardomosios veiklos kurstymo“, o kiti keturi – kad padėtų tyrimui.

Honkongo policijos Nacionalinio saugumo departamentas nurodė, kad 75 metų Koo Sze-yiu areštuotas po „nuodugnaus tyrimo“ ir kad policija taip pat atsivežė du vyrus ir dvi moteris, kurių amžius nuo 59 iki 76 metų.

„Areštų gali būti ir daugiau“, – sakoma policijos pareiškime.

Prieš kelias dienas Honkongo žurnalistai gavo kvietimą su informacija, kad Koo Sze-yiu planuoja penktadienį prie Pekino ryšių biuro Honkonge protestuoti prieš olimpiados surengimą Kinijoje.

„Daug politikos aktyvistų ir Honkongo piliečių yra įkalinti ir dėl piktnaudžiavimo Honkongo nacionalinio saugumo įstatymu negali Naujųjų metų pagal Mėnulio kalendorių švenčių praleisti su savo šeimomis“, – rašoma sausio 31-osios kvietime.

„Centrinė vyriausybė rūpinasi tik žiemos olimpiados surengimu, kad nubaltintų situaciją, jai nesvarbios teisingumo klaidos Honkonge“, – sakoma kvietime.

Susisiekti su Koo Sze-yiu ir gauti jo patvirtinimą, kad jis organizuoja protestą, nepavyko. Protestas turėjo prasidėti penktadienį 10 val. vietos laiku.

Aktyvistas, sergantis nepagydomu vėžiu, anksčiau buvo daug kartų kalinamas. 2013-aisiais jis buvo pasiųstas už grotų dėl Kinijos vėliavos sudeginimo protestuojant prieš Pekino elgesį su disidentais pagrindinėje Kinijos teritorijos dalyje.

Po 2019 metų neramumų protestai Honkonge yra beveik visiškai uždrausti.

Pagal 2020-aisiais primestą nacionalinio saugumo įstatymą draudžiami „atsiskyrimas, ardomoji veikla, terorizmas ir susimokymas su užsieniu“. Maksimali įstatymu numatoma bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos.

Honkongo policija pagal šį įstatymą areštavo daugiau kaip 160 žmonių, maždaug 100 iš jų pateikti oficialūs kaltinimai. Dauguma atvejų atsisakyta juos iki teismo paleisti už užstatą.

Mieste taip pat įvestos griežtos kovos su pandemija priemonės, įskaitant pastaruosius dvejus metus galiojantį daugiau kaip keturių žmonių susibūrimų draudimą.

Olimpiados atidarymo ceremonija Pekine prasidės 20 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku.

Pekino žiemos olimpiadą temdo Vakarų valstybių diplomatinis boikotas dėl žmogaus teisių padėties Kinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?