Slovakija ir JAV pasirašė prieštaringai vertinamą karinę sutartį

Slovakija ir JAV ketvirtadienį pasirašė prieštaringai vertinamą karinę sutartį, nors Bratislavos parlamento įstatymų leidėjai vis dar gali sužlugdyti susitarimą.

Slovakijos užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Slovakijos užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2022, 10:34 AM

Slovakijos gynybos ministras Jaroslavas Nadas ir užsienio reikalų ministras Ivanas Korčokas bei JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pasirašė dokumentą Vašingtone.

Susitarimas leidžia JAV išplėsti karinį buvimą Slovakijoje, kuri ribojasi su Ukraina, plėtojant Sliačo ir Kuchynos karinius oro uostus. Slovakai nesutaria dėl sutarties, kritikai tvirtina, kad dėl jos gali būti prarandamas suverenitetas, o JAV pajėgos veiks peržengiant Slovakijos įstatymų ribas.

„Ši sutartis pagrįsta bendradarbiavimu ir pagarba“, – per pasirašymo ceremoniją sakė A. Blinkenas, kalbėdamas apie tai, ką jis pavadino „dezinformacija“ apie susitarimo turinį. „Ją kartu parašė Slovakija ir JAV, kaip visiškai lygiavertės ir suverenios partnerės, ir ji atitinka abiejų mūsų šalių žmonių interesus. Niekas šiandienėje sutartyje nesukuria nuolatinių JAV bazių ar kariuomenės buvimo Slovakijoje“.

Sutartį dar turi patvirtinti Slovakijos parlamentas, tačiau pritarimas nėra garantuotas, nes tam prieštarauja visos trys opozicinės partijos parlamente, profesinių sąjungų atstovai ir kariniai kritikai. Slovakijos generalinė prokuratūra taip pat rekomendavo ją atmesti, teigdama, kad partnerystės sutartis pažeidžia Slovakijos Konstituciją.

Pagal sutarties sąlygas JAV finansuotų dviejų karinių oro uostų, kurie liktų Slovakijos vyriausybės nuosavybė, pertvarkymą, tačiau JAV kariuomenė galėtų jais naudotis nemokamai.

Ginčas Slovakijoje kilo padidėjus įtampai tarp Vakarų ir Maskvos, kai prie Ukrainos sienų sutelkta Rusijos kariuomenė pakurstė būgštavimus dėl invazijos. Maskva tai griežtai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.