Peru prezidentas prisaikdino ketvirtą per pusę metų ministrų kabinetą Buvęs premjeras poste dirbo vos 3 dienas

Peru kairiųjų prezidentas Pedro Castillo antradienį paskyrė naują ministrų kabinetą – jau ketvirtą nuo savo atėjimo į valdžią prieš pusę metų.

Prezidentas pakeitė premjerą, šiame poste dirbusį vos tris dienas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Prezidentas pakeitė premjerą, šiame poste dirbusį vos tris dienas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 9:57 AM

Prezidentas pakeitė premjerą, šiame poste dirbusį vos tris dienas.

„Taip, aš prisiekiu“, – ištarė teisininkas Anibalas Torresas, per trumpą ceremoniją vyriausybės rūmuose Limoje perimdamas premjero postą.

79 metų A. Torresas nuo liepos vadovavo Teisingumo ministerijai.

P. Castillo valdymo pusmetį žymi nesėkmės, vyriausybės vidaus kovos ir radikalių kairiųjų puldinėjimas bei nesėkmingas bandymas surengti prezidentui apkaltą.

Prieš savaitę P. Castillo paskyrė savo trečią ministrų kabinetą, nes kilus nesutarimams dėl paaukštinimų policijoje netikėtai atsistatydino ankstesnė premjerė Mirtha Vasquez.

Vietoje jos prezidentas paskyrė teisininką ir parlamentarą Hectorą Valerą Pinto. Šis itin nepatogioje padėtyje atsidūrė Limos žiniasklaidai pranešus, kad jo žmona ir universitetinį išsilavinimą turinti duktė 2016-aisiais jį pasmerkė dėl įtariamo smurto artimoje aplinkoje.

Po trijų dienų P. Castillo paskelbė, kad vėl „performuos“ ministrų kabinetą.

Daug kas kritikavo prezidentą dėl H. Valero Pinto paskyrimo, taip pat dėl to, kad ilgai užtruko suformuoti naują ministrų kabinetą.

„Castillo atrodo pasiklydęs labirinte, ir kyla klausimas, kur jis iš jo išeis. Štai kodėl Peru žmonės gyvena su dideliu nerimu – jie nežino, kas bus“, – naujienų agentūrai AFP sakė politikos analitikas ir buvęs ambasadorius Hugo Otero.

Tačiau politikos analitikui Eduardo Ballonui P. Castillo bėdos atrodo paprasčiausia politinės sistemos „ilgalaikės krizės tąsa“. Analitiką citavo dienraštis „La Republica“.

Peru politiniams lyderiams pradėjus stumti Kongrese prezidentų atleidimo pasiūlymus, nuo 2017 metų šalis išgyvena pasikartojančius nestabilumo periodus. 2020 metų lapkritį Peru per penkias dienas buvo nušalinti du prezidentai ir pradėjo valdyti trečias.

A. Torresas dabar per 30 dienų turi gauti Kongreso pasitikėjimo naujuoju ministrų kabinetu pareiškimą.

Jei dešiniojo sparno opozicijos kontroliuojamas Kongresas pasitikėjimo nepareikš, A. Torresas turės atsistatydinti, o P. Castillo turės formuoti penktą ministrų kabinetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.