Visų mylima mokytoja tapo „Islamo valstybės“ būrio vadove: šešerių metų vaikus mokė naudotis kulkosvaidžiais

Moteris iš Kanzaso, kadaise vadinta „amerikietiška mergaite“, liks suimta, kol jai bus pateikti kaltinimai terorizmu dėl įtariamo vadovavimo moterų „Islamo valstybės“ (IV) kovotojų būriui.

 Allison Fluke Ekren.<br> Twitter nuotr.
 Allison Fluke Ekren.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 9, 2022, 9:47 PM

42 metų Allison Fluke Ekren kaltinama tuo, kad mokė vos šešerių metų vaikus naudotis kulkosvaidžiais ir planavo vykdyti „smurtinį džihadą“.

Ketvirtadienį pasirodžius Virdžinijos valstijos teisme, buvo atsisakyta ją paleisti už užstatą.

Jai gresia dešimtmečiai kalėjimo.

Kaip buvusi mokyklos mokytoja iš Vidurio Vakarų tapo teroro fanatike, kuri sparčiai kilo IV grupuotės gretose ir vadovavo savo batalionui, kuriame buvo tik moterys, yra paslaptis.

Larry Milleris, kuris dešimtajame dešimtmetyje buvo A.F.Ekrens gamtos mokslų mokytojas, sakė, kad jį visiškai pribloškė žinia apie jos ryšius su IV.

Jis su meile prisiminė ją kaip gabią mokinę.

„Ji buvo labai gera mokinė. Ji buvo protinga ir turėjo humoro jausmą, – sakė jis. – Jos tėvai ją labai, labai palaikė“.

Maždaug prieš 15 metų jis iš jos gavo elektroninį laišką, kuriame ji rašė, kaip žavisi juo kaip mokytoju.

Mokytojas teigė, kad tai buvo labai gražus laiškas, kuriame buvo rašoma, kaip ji mylėjo mokslą ir gamtą ir kad ji ruošiasi įgyti mokytojos diplomą.

„Ji niekada nedarė nieko, kas man rodytų, kad norėtų pakenkti kitai gyvai būtybei, – sakė jis, prisimindamas vieną atvejį, kai per klasės išvyką ji pagavo driežą ir atsargiai jį laikė, kad kiti mokiniai galėtų jį tyrinėti. – Negaliu suprasti, kaip žmogus, kuris taip myli gamtą ir žmones, galėtų taip pasielgti.“

Tačiau po kelių dešimtmečių ji, kaip teigiama, tapo atsidavusia IV propaguojamos ekstremistinės ideologijos sekėja, o vienas liudytojas JAV federaliniams prokurorams sakė, kad jos pažiūros buvo „11 arba 12 balų radikalumo skalėje nuo 1 iki 10“.

Pasak JAV valdžios institucijų ir BBC peržiūrėtų viešų įrašų, 2000-ųjų pabaigoje A.F.Ekren su tuometiniu vyru ir vaikais gyveno Artimuosiuose Rytuose, laiką užsienyje dalydama su apsilankymais Kanzase.

Apie tai, kas atrodė įprastas gyvenimas, ji rašė 2008-2010 m. tinklaraštyje.

JAV valdžios institucijų teigimu, maždaug 2012 m. ji buvo neteisėtai išgabenta į Siriją ir po to pradėjo teroristinį gyvenimą: po pirmojo vyro mirties ištekėjo už kelių IV kovotojų, mokė moteris ir mergaites naudotis AK-47 ginklais, sprogdinti bombas ir naudoti savižudžių diržus.

Vienas liudininkas teigė, kad jie matė, kaip vienas iš A.F.Ekren vaikų, tuomet penkerių ar šešerių metų amžiaus, gyvendamas Sirijoje, savo gyvenamojoje vietoje laikė automatą.

Ketvirtadienį teisėjas Ivanas Davisas pareiškė, kad A.F.Ekren liks suimta be užstato, paaiškindamas, kad teismas, svarstydamas užstato klausimą, atsižvelgia į įvairius veiksnius, įskaitant vietos bendruomenės saugumą ir ikiteisminio tyrimo tarnybų ataskaitas.

Ji neginčijo sulaikymo, sakė I.Davisas.

Šios savaitės pradžioje jai buvo pranešta, kad jos šeima JAV – tėvai ir du suaugę vaikai – paprašė uždrausti jai su jais susisiekti.

JAV federalinės vyriausybės kaltinamuosiuose dokumentuose patvirtinta, kad bendradarbiaujantis liudytojas yra vienas iš A.F.Ekren šeimos narių, tačiau jie nebuvo įvardyti.

„Kaip tokia mergina kaip Allison, visiškai amerikietiška mergina, tampa žmogumi, kuris nori eiti ir žudyti?“ – klausė L. Milleris.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.