Nerimą keliantys ženklai Baltarusijoje: oro erdvės gynybos sistemos S-400 pradėjo „kovinį budėjimą“ Prasideda masinės karinės pratybos

Baltarusijoje dislokuotos Rusijos modernios oro erdvės gynybos sistemos „S-400 Triumf“ pradėjo kovinį budėjimą, prasidedant bendrų karinių pratybų aktyviajai fazei, ketvirtadienį pranešė Gynybos ministerija Maskvoje.

 Baltarusijoje dislokuotos oro erdvės gynybos sistemos S-400 pradėjo „kovinį budėjimą“.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Baltarusijoje dislokuotos oro erdvės gynybos sistemos S-400 pradėjo „kovinį budėjimą“.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 10, 2022, 7:48 AM, atnaujinta Feb 10, 2022, 1:00 PM

„Rytų karinės apygardos zenitinių raketų komplekso S-400 įgulos pradėjo kovinį budėjimą, vykdydamos oro erdvės gynybą“ viename poligone Baltarusijos pietvakarinėje Bresto srityje, „vykdant Sąjunginės valstybės reagavimo pajėgų patikrinimą“, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Du Rusijos S-400 divizionai buvo pasiųsti į bendras pratybas Baltarusijoje, tvyrant didelei įtampai su Vakarais, besibaiminančiais, kad Maskva, sutelkusi prie savo pietvakarinių sienų daugiau kaip 100 tūkst. karių, gali surengti įsiveržimą į Ukrainą. Rusija savo ruožtu teigia, kad Ukrainos pulti neplanuoja.

Bresto sritis ribojasi su Lenkija ir Ukraina.

Ketvirtadienį Rusija ir Baltarusija pradeda iki vasario 20-osios truksiančių bendrų karinių pratybų „Sąjunginis ryžtas 2022“ aktyviąją fazę. Maskva ir Minskas teigė, kad mokymams pasibaigus Rusijos pajėgos bus grąžintos į savo nuolatines bazes.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau pranešė, kad tarp Baltarusijoje manevrams dislokuotų pajėgų taip pat esama oro erdvės gynybos kompleksų „Pancir S“, naikintuvų Su-35 ir šturmo lėktuvų Su-25SM.

Rusija ir Baltarusija pradėjo bendrų karinių pratybų aktyviąją dalį

Rusija ir Baltarusija ketvirtadienį pradėjo bendrų karinių pratybų aktyviąją dalį, Vakarų šalyse tvyrant nerimui, jog Maskva planuoja įsiveržti į kaimyninę Ukrainą.

Per manevrus, truksiančius iki vasario 20-osios, bus treniruojamasi „nuslopinti ir atremti išorinę agresiją“, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Per pratybas bus imituojamos pastangos sustiprinti kai kurių Baltarusijos sienos ruožų gynybą, kad būtų užblokuotas ginklų ir šaudmenų gabenimas į šalį, taip pat treniruojamasi pagal kitus scenarijus, nurodė ministerija.

Vakarų šalys sako, kad rusija, sutelkusi daugiau kaip 100 tūkst. karių prie sienų su Ukraina, galimai ruošiasi karinei invazijai.

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss ketvirtadienį Maskvoje dalyvaus derybose su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir ragins Kremlių nemėginti pulti Ukrainos, nes priešingu atveju Rusija patirtų Vakarų šalių sankcijų „milžiniškus padarinius“.

Maskva ir Minskas neatskleidė, kiek karių dalyvauja pratybose, bet Jungtinės Valstijos sakė, jog Rusija planuoja pasiųsti į kelias Baltarusijos sritis apie 30 tūkst. karių.

Atsakydamas į Vakarų reiškiamus nuogąstavimus Kremlius tvirtino neketinąs palikti savo karių Baltarusijoje neribotą laiką.

Ukraina Rusijos karines pratybas pavadino „psichologiniu spaudimu“

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį bendras Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas prie jo šalies sienos pavadino „psichologiniu spaudimu“.

„Pajėgų telkimas pasienyje yra psichologinis spaudimas iš mūsų kaimynų, – sakoma V. Zelenskio pareiškime. – Šiandien mes turime pakankamai pajėgų garbingai apginti savo šalį“.

Prancūzija pasmerkė „agresyvias“ Rusijos ir Baltarusijos pratybas

Prancūzija ketvirtadienį pasmerkė bendras Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas kaip „labai agresyvų veiksmą“ šalia to, kad Maskva telkia karius prie kaimyninės Ukrainos sienų.

Planuojami 10 dienų manevrai Baltarusijoje yra „itin dideli“, radijo stočiai „France Inter“ sakė užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves‘as Le Drianas.

„Prie pat Ukrainos sienos vyksta vis daugiau labai reikšmingų pratybų... tai labai agresyvus veiksmas, kuris kelia mums susirūpinimą“, – sakė jis.

NATO vadovas: Rusijos pajėgų telkimas pratyboms – „pavojingas momentas“

Rusijos pajėgų dislokavimas karinėms pratyboms Baltarusijoje ir prie Ukrainos sienų yra „pavojingas momentas“ Europos saugumui, ketvirtadienį pareiškė NATO vadovas.

„Atidžiai stebime Rusijos pajėgų dislokavimą Baltarusijoje, kuris yra didžiausias nuo Šaltojo karo pabaigos“, – per bendrą spaudos konferenciją su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Borisu Johnsonu žurnalistams sakė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„Tai pavojingas momentas Europos saugumui. Rusijos pajėgų skaičius didėja. Įspėjimo apie galimą puolimą laikas trumpėja“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.