JT teismas įpareigojo Ugandą sumokėti 325 mln. dolerių reparacijų Kongo DR

Jungtinių Tautų teismas trečiadienį nurodė Ugandai sumokėti Kongo Demokratinei Respublikai 325 mln. JAV dolerių (284,2 mln. eurų) reparacijų dėl prieš dvejus dešimtmečius kilusio karo.

Jungtinių Tautų teismas trečiadienį nurodė Ugandai sumokėti Kongo Demokratinei Respublikai 325 mln. JAV dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Jungtinių Tautų teismas trečiadienį nurodė Ugandai sumokėti Kongo Demokratinei Respublikai 325 mln. JAV dolerių.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-10 12:12

Tačiau ši suma yra tik nedidelė dalis Kinšasos reikalavimo atlyginti žalą, kurią ji įvertino 11 mlrd. dolerių (9,6 mlrd. eurų).

Tarptautinio Teisingumo Teismo (TTT) sprendimas yra smūgis Kongo DR, ilgai kovojusiai teismuose dėl reparacijų už niokojamą, tūkstančius gyvybių nusinešusį 1998–2003 metų konfliktą.

Hagoje įsikūrusio TTT teisėjai sakė, jog Kongo DR nepavyko įrodyti, kad jos kaimynė yra tiesiogiai atsakinga ne vien už 15 tūkst. žmonių žūtį.

„Teismas nustato bendrą Kongo DR skiriamų kompensacijų dydį – 325 mln. JAV dolerių“, – paskelbė TTT vyriausioji teisėja Joan Donoghue.

Uganda turi sumokėti 225 mln. JAV dolerių (196,8 mln. eurų) kompensacijų asmenims, 40 mln. JAV dolerių (35 mln. eurų) už žalą turtui ir 60 mln. JAV dolerių (52,5 mln. eurų) už žalą gamtiniams ištekliams, nurodė J. Donoghue.

2005 metais TTT nusprendė, kad Uganda turi sumokėti reparacijas, bet jos nebuvo sumokėtos ir Kongo DR tuomet pareikalavo daugiau kaip 11 mlrd. dolerių už šalies šiaurės rytuose esančio neramaus Itūrio regiono okupaciją.

J. Donoghue nurodė, jog „nepakanka įrodymų, paremiančių Kongo DR pretenziją, kad Uganda turi sumokėti reparacijas už 180 tūkst. civilių žūtį“.

 

„Teismo nuomone, jam pateikti įrodymai rodo, kad žmonių, dėl kurių žūties Uganda turi sumokėti reparacijas, skaičius yra 10–15 tūkstančių“, – pridūrė ji.

Per konflikto piką buvo įtrauktos devynios Afrikos valstybės. Uganda ir Ruanda rėmė sukilėlių pajėgas, kovojusias su vyriausybe Kinšasoje dėl išteklių turtingo Itūrio regiono kontrolės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.