Rusijoje paauglys nuteistas kalėti 5 metus byloje dėl „treniravimosi teroristinei veiklai“

Rusijos karinis teismas ketvirtadienį skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę paaugliui už tariamus planus susprogdinti virtualų Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pastatą kompiuteriniame žaidime „Minecraft“.

Policija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Policija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-10 17:12

Šis teismo sprendimas atitinka platesnį prezidento Vladimiro Putino laikų teismų modelį, kai jauni rusai yra prevenciškai sodinami už grotų dėl prieštaringai vertinamų kaltinimų teroristine veikla.

Sibiro karo teismas skyrė 16-mečiui Nikitai Uvarovui penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, ją atliekant pataisos darbų kolonijoje, dėl kaltinimų, esą jis „treniravosi teroristinei veiklai“, platformoje „Telegram“ paskelbė žmogaus teisių advokatas Pavelas Čikovas.

Kiti du kaltinamieji atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės, jiems buvo skirtos lygtinės bausmės, nes jie bendradarbiavo su tyrėjais, pridūrė P. Čikovas.

Bylos nagrinėjimas teisme vyko už uždarų durų.

N. Uvarovas ir dar du paaugliai buvo sulaikyti Sibiro Kansko mieste 2020 metų vasarą, kai platino skrajutes, palaikančias tuo metu už vandalizmą Maskvoje teistą matematiką ir aktyvistą.

Vieną iš skrajučių trijulė paliko ant vietos FSB tarnybos – KGB įpėdinės – pastato.

Policijos pareigūnai konfiskavo jaunuolių telefonus ir sakė juose radę susirašinėjimą apie planus susprogdinti FSB pastatą, kurį jie buvo pastatę populiariame kompiuteriniame žaidime „Minecraft“.

Tyrėjų teigimu, jie taip pat mokėsi gaminti savadarbius sprogstamuosius užtaisus ir praktikavo juos detonuoti apleistuose pastatuose.

Iš pradžių paaugliams buvo bandoma inkriminuoti „narystę teroristinėje organizacijoje“, bet dėl įkalčių stokos ši byla buvo nutraukta.

„Aš nesu teroristas“

Per paskutinį savo pasisakymą teisme, kurį publikavo laikraštis „Novaja Gazeta“, N. Uvarovas sakė patyręs pareigūnų spaudimą tyrimo metu ir neigė planavęs ką nors susprogdinti.

Savo kaltės teisme jis nepripažino ir sakė, kad jeigu jam bus skirta įkalinimo bausmė, jis ją atliks „oriai ir švaria sąžine“.

„Noriu paskutinį kartą šiame teisme pasakyti: aš nesu teroristas“, – pareiškė jis.

2020 metų rugpjūtį trys jauni aktyvistai, apkaltinti naryste anachistinėje organizacijoje „Naujoji didybė“ („Novoje Veličije“), buvo nuteisti kalėti už įtariamą sąmokslą nuversti vyriausybę.

Dar keturi asmenys gavo lygtines bausmes FSB inicijuotoje byloje, kurią kritikai laiko sufabrikuota.

2020 metų vasarį septyni jauni anarchistai ir antifašistai buvo nuteisti kalėti nuo šešerių iki 18 metų dėl teroristinių ir kitokių kaltinimų.

Jie buvo suimti 2017 ir 2018 metais. Dauguma jų sakė, kad nelaisvėje buvo kankinami elektra ir mušami, siekiant išgauti jų prisipažinimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.