E. Macronas ragina laikytis rimties protestuotojų konvojams artėjant prie Paryžiaus

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas penktadienį paragino laikytis rimties, tūkstančių žmonių vilkstinėms iš visos Prancūzijos patraukus Paryžiaus link protestuoti prieš skiepijimo nuo koronaviruso taisykles ir kitus apribojimus.

E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2022, 8:56 PM

Interviu laikraščiui „Ouest-France“ jis sakė suprantantis su COVID-19 pandemija susijusį „nuovargį“, tačiau pridūrė: „Šis nuovargis taip pat kelia pyktį. Aš tai suprantu ir gerbiu. Tačiau raginu išlaikyti rimtį“.

Tūkstančiai žmonių penktadienį važiavo vilkstinėmis iš visos Prancūzijos Paryžiaus link, daugelis tikėjosi užblokuoti sostinę, protestuodami prieš vakcinacijos nuo koronaviruso taisykles ir kitus apribojimus, nepaisant policijos įspėjimų to nedaryti.

Įkvėpti Kanados sunkvežimių vairuotojų, paralyžiuojančių eismą pasienyje su JAV, prancūzų protestuotojai išvyko iš Bajonos, Perpinjano, Liono, Lilio, Strasbūro ir kitų vietų, tikėdamiesi penktadienio vakarą pasiekti Paryžių. Policijos šaltinis teigė, kad prie sostinės artėja apie 1800 transporto priemonių.

Tarp demonstrantų yra ne tik prieš vakcinas nusistačiusių aktyvistų, bet ir žmonių, pykstančių dėl sparčiai kylančių energijos kainų, kurios, jų teigimu, žlugdo mažas pajamas gaunančias šeimas – tai aidas „geltonųjų liemenių“ nuoskaudų, įžiebusių didelius protestus 2018 ir 2019 metais. Jie reikalauja panaikinti vyriausybės įvestus vakcinavimo pasus, kurių reikia norint patekti į daugelį viešųjų erdvių, ir daugiau pagalbos apmokant sąskaitas už energiją.

Likus vos dviem mėnesiams iki prezidento rinkimų ir vyriausybei žūtbūt stengiantis išvengti smurtinių scenų sostinėje, Paryžiaus policija uždraudė susibūrimą būgštaudama, kad „bus sutrikdyta viešoji tvarka“, ir sakė, kad protestuotojai, kurie mėgins blokuoti kelius, bus baudžiami baudomis arba areštu. Vėliau penktadienį administracinis teismas turėjo nuspręsti, ar policijos draudimas teisėtas.

Policija demonstravo savo apsaugos arsenalą, tviteryje paskelbusi nuotraukas, kuriose matyti parengti krautuvai barikadoms šalinti, sunkvežimiai su kranais ir vandens patrankomis.

Tuo metu protestuotojai dalijosi informacija apie policijos dislokavimą Paryžiuje, dažnai per šifruotą „Telegram“ pranešimų siuntimo paslaugą, ir keitėsi patarimais apie lengviausius prieigos kelius. Daugelis demonstrantų planavo likti Paryžiuje nakčiai, o tada prisijungti prie vieno iš įprastų šeštadieninių protestų prieš vyriausybės taikomą skiepų pasą. Tada kai kurie nori keliauti į Briuselį, kur pirmadienį planuojamas protestas iš visos Europos.

Vyriausybė išreiškė tam tikrą užuojautą protestuotojams, jos atstovas Gabrielis Attalas priskyrė jų pyktį „nuovargiui“ po ilgai trunkančių COVID apribojimų. Tačiau jis sakė, kad opozicinėms partijoms neturėtų būti leista pasiglemžti judėjimo savo tikslams. „Jie siekia susikrauti politinį kapitalą iš šio nuovargio“, – sakė jis.

Vyriausybė penktadienį taip pat paskelbė dar labiau švelninanti COVID taisykles, šio mėnesio pabaigoje bus panaikintas reikalavimas dėvėti kaukes patalpose, išskyrus viešąjį transportą. G. Attalas šią savaitę taip pat sakė, kad skiepų pasas gali būti atšauktas kovo pabaigoje ar balandžio pradžioje, ir tai bus prieš pat pirmąjį rinkimų ratą, numatytą balandžio 10 d., kai E. Macronas, manoma, sieks naujos kadencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.