EK: ES iš „Gazprom“ tikisi ne tik sutarčių laikymosi, bet ir „prekybos logikos“

Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ dujų saugyklas Europoje užpildė mažiau už įprastą lygį, penktadienį Briuselyje žurnalistams pranešė Europos Komisijos atstovė Dana Spinant.

Gazprom.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gazprom.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2022, 11:38 PM

„Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen, taip pat kiti EK nariai, tarp jų ir ponia Margrethe Vestager [už konkurenciją atsakinga Europos Sąjungos komisarė] bei ponia Kadri Simson [energetikos eurokomisarė], ne kartą pažymėjo, kad „Gazprom“, kuri nesivadovauja prekybine ir ekonomine logika, nedidina tiekimo į Europą, tuo metu kai kainos šovė į viršų“, – teigė atstovė.

Pasak jos, „Gazprom“ iš tikrųjų galėtų padidinti dujų tiekimą, nes tai atitinka bendrovės ekonominius interesus“.

D. Spinant pažymėjo, kad EK „visais prieinamais kanalais siunčia signalus“, jog „Gazprom“ turėtų išlaikyti atsargų lygį tose ribose, kurios leistų užtikrinti patikimą dujų tiekimą ES kaip svarbiam bendrovės klientui pagal perkamų dujų kiekį.

„Norime, kad „Gazprom“ elgtųsi kaip gera prekybos partnerė, gerbianti sutartis, bet kartu ir prekybos logiką, o tai reiškia, kad prireikus būtina didinti pas mus atkeliaujančių dujų srautą“, – pridūrė D. Spinant.

Savo ruožtu kita Europos Komisijos atstovė spaudai Arianna Podesta paaiškino, kad Europos Komisija tikrina pranešimus, jog „galbūt kai kurios įmonės nesilaiko konkurencijos dujų rinkoje taisyklių“.

„Tai yra darbas, kurį pradėjome 2021 metų spalį, išsiuntę klausimyną įvairiems [rinkos] dalyviams, tarp jų ir „Gazprom“. Kol kas negalime komentuoti šios analizės būsenos. Šiuo metu ieškome faktų. Visgi galiu pažymėti, kad konkurencijos taisyklės yra labai griežtos ir reikia įrodyti, kad dalyvis, galintis užimti dominuojančią padėtį rinkoje, tokia padėtimi piktnaudžiauja arba neatitinka konkurencijos taisyklių“, – tęsė A. Podesta.

„Taisyklės iš esmės neleidžia didinti ar mažinti dujų tiekimo dėl kitų priežasčių nei rinkos situacija. Rinkos iškraipymai, žinoma, neleidžiami. Tikslas, be abejo, yra garantuoti energijos tiekimą prieinamomis kainomis“, – apibendrino EK atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.