Talibanas žada užtikrinti pagalbos darbuotojų apsaugą

Talibano delegacija pažadėjo užtikrinti pagalbos ir sveikatos apsaugos darbuotojų, įskaitant moteris, apsaugą ir sudaryti sąlygas švietimui Afganistane, penktadienį pranešė juos deryboms Ženevoje priėmusi nevyriausybinė organizacija.

Talibanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Talibanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 11, 2022, 9:17 PM

Maždaug 10 Talibano narių delegacija, vadovaujama sveikatos apsaugos ministro Qalandero Ebado, nuo pirmadienio šiame Šveicarijos mieste susitikinėja su pareigūnais, tarptautinėmis organizacijomis ir NVO.

„Geneva Call“ fondas, kuris siekia apsaugoti civilius konflikto metu, pakvietęs talibų delegaciją į Ženevą, pranešė, kad konferencija, kurios tikslas buvo aptarti būdus, kaip sustiprinti netrukdomą humanitarinės pagalbos teikimą krizės draskomame Afganistane, buvo baigta prisiėmus virtinę įsipareigojimų.

Talibų delegacija pasirašė konferencijos pareiškimą, kuriame pažadėjo „palengvinti principinius humanitarinius veiksmus Afganistane ir užtikrinti humanitarinės pagalbos darbuotojų ir pagalbos apsaugą“, sakoma „Geneva Call“ pranešime.

Delegacija taip pat įsipareigojo „skatinti pilną pagarbą ir apsaugą sveikatos priežiūros įstaigoms, transportui ir personalui, įskaitant moteris darbuotojas“, rašoma pranešime.

Be to, grupuotė sutiko bendradarbiauti minų šalinimo, jų atsargų naikinimo ir pagalbos aukoms srityje, skatinti aplinkos ir kultūros paveldo apsaugą ir „apsaugoti visus afganistaniečius“ taip pat ir sudarant sąlygas švietimui, priduriama jame.

„Geneva Call“ teigė, kad pareiškimas yra „žingsnis stipresnės civilių apsaugos Afganistane link, pripažįstant, kad poreikiai yra didžiuliai ir kad reikia didesnės paramos bei bendradarbiavimo siekiant palengvinti Afganistano gyventojų kančias“. Vis dėlto nepateikiama išsami informacija apie įsipareigojimus imtis konkrečių žingsnių ar tolesnių veiksmų.

Nuo 2021 metų rugpjūčio, kai Talibanas užėmė valdžią Kabule, iš Afganistano pasitraukus amerikiečių ir kitoms tarptautinėms pajėgoms, šalis atsidūrė prie humanitarinės katastrofos slenksčio, o daugiau nei pusei jos gyventojų gresia badas.

Jungtinės Tautos jau kelis mėnesius pasisako už tai, kad būtų švelninamos nuo 2021 metų rugpjūčio Kabului įvestos sankcijos, siekiant išvengti šalies žlugimo.

Talibano delegacija ketvirtadienį paskelbė savo pareiškimą pagalbos klausimu, reikalaudama tiesioginių derybų su tarptautine bendruomene, kuri oficialiai nepripažįsta talibų valdžios Afganistane.

Šiame pareiškime tarptautinė bendruomenė kviečiama bendradarbiauti su Talibanu „remiantis skaidrumo ir atskaitomybės pagrindu ir reaguoti į humanitarinės pagalbos poreikį“.

Kol kas jokia šalis nepripažino Talibano teisėtais Afganistano vadovais. Šveicarijos pareigūnai pabrėžė, kad delegacijos buvimas jų šalyje jokiu būdu nėra režimo pripažinimas.

Nors talibai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, lyginant su 1996–2001 metų režimu, tačiau per pirmuosius mėnesius nuo sugrįžimo į valdžią jau apribojo daugelį laisvių, ypač moterų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.