Kanados vilkikų vairuotojai ignoruoja nurodymą nutraukti protestą ant svarbaus tilto

Vakcinacijos nuo COVID-19 taisyklėmis nepatenkinti vilkikų vairuotojai, blokuojantys svarbų tiltą, jungiantį Kanadą su JAV, ignoravo vėlai penktadienį paskelbtą teismo nurodymą nutraukti šią akciją, o šalyje besiplečiantys protestų didina spaudimą premjerui Justinui Trudeau.

Vakcinacijos nuo COVID-19 taisyklėmis nepatenkinti vilkikų vairuotojai, blokuojantys svarbų tiltą, jungiantį Kanadą su JAV, ignoravo vėlai penktadienį paskelbtą teismo nurodymą nutraukti šią akciją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vakcinacijos nuo COVID-19 taisyklėmis nepatenkinti vilkikų vairuotojai, blokuojantys svarbų tiltą, jungiantį Kanadą su JAV, ignoravo vėlai penktadienį paskelbtą teismo nurodymą nutraukti šią akciją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2022, 2:54 PM

Prieš kelias dienas prasidėjusi Ambasadoriaus tilto, jungiančio Ontarijo valstijos Vindzorą su JAV Detroito miestu, blokada paralyžiavo svarbų Šiaurės Amerikos prekybos maršrutą. Tuo metu J. Trudeau ieško būdo išspręsti krizę, galinčią virsti populistiniu judėjimu.

Protestuotojai nepaiso Kanados teisėjo nurodymo atlaisvinti kabamąjį tiltą, daugybei kitų demonstrantų suplūdus į sostinę Otavą, kur gatvės jau dvi savaites užkimštos šimtų sunkvežimių. Panašios akcijos rengiamos ir kitose šalyse – pavyzdžiui, Prancūzijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Vindsoro meras Drew Dilkensas nurodė, kad pagal teismo sprendimą vilkikų vairuotojai turėjo atlaisvinti kelius iki 19 val. vietos (šeštadienį 2 val. Lietuvos) laiku, tačiau jų skaičius net ir artėjant galutiniam terminui toliau didėjo.

Užblokuotos ir kitos dvi pasienio perėjos: pirmoji, esanti Emersone, jungia Manitobos provinciją su Šiaurės Dakota, o antroji yra Albertoje.

Statymai išaugo, JAV prezidentui Joe Bidenui penktadienį dar kartą išreiškus J. Trudeau susirūpinimą dėl eismo blokavimo. Pasak J. Bideno, šie veiksmai smarkiai kenkia amerikiečių įmonėms.

Akcija jau padarė reikšmingą ekonominį poveikį: vietos automobilių gamintojai buvo priversti sumažinti gamybą abiejose sienos pusėse – taigi, kilo nuogąstavimų, kad gali būti pakirstas Kanados atsigavimas po koronaviruso pandemijos.

Ambasadoriaus tiltu kasdien naudojasi daugiau kaip 40 tūkst. žmonių, taip pat važiuoja vilkikai, vidutiniškai gabenantys prekių už 323 mln. JAV dolerių (285 mln. eurų). Tai yra maždaug ketvirtadalis visos Kanados ir JAV prekybos apimties.

Kanadiečių valdžia vis labiau spaudžiama numalšinti Otavą paralyžiavusias demonstracijas.

J. Trudeau pareiškė, kad „svarstomi visi“ būdai nutraukti protestus. Tačiau kalbėdamas su žurnalistais sostinėje jis pakartojo, kad kariuomenės mobilizavimas yra kraštutinė priemonė, kurios „reikėtų vengti bet kokia kaina“.

„Ši neteisėta veikla turi baigtis ir ji baigsis“, – pabrėžė premjeras ir pridūrė, jog policija turi „kontroliuoti įstatymų vykdymą ir saugoti viešąją tvarką“.

Sostinės policija teigia „neturinti galimybės“ nutraukti demonstracijos, nebent sulauktų pastiprinimo.

Ontarijo provincijos premjeras Dougas Fordas penktadienį paskelbė nepaprastąją padėtį savo regione, kuriam priklauso ir Otava, ir Vindsoras. Jis taip pat pagrasino protestuotojams didelėmis baudomis (iki 100 tūkst. Kanados dolerių 69,2 tūkst. eurų) ir laisvės atėmimu, jeigu jie nenutrauks savo „neteisėtos okupacijos“.

D. Fordas pareiškė suprantąs, kad „daugelio kanadiečių nusivylimas pasiekė virimo temperatūrą“, bet įspėjo, kad „tai jau nebėra protestas“.

Jis apkaltino vilkikų vairuotojus „taikantis į mūsų gyvybiškai svarbų maisto, degalų ir prekių srautą per mūsų sienas“, tuo pat metu „bandant primesti politinę darbotvarkę trikdymu, bauginimu ir chaosu“.

Vadinamoji „Laisvės vilkstinė“ prasidėjo šalies vakaruose kilus nepasitenkinimui dėl reikalavimo JAV ir Kanados sieną kertantiems sunkvežimių vairuotojams skiepytis arba testuotis ir izoliuotis. Tačiau vėliau akcija peraugo į platesnį protestą prieš pandemijos valdymo priemones ir J. Trudeau vyriausybės politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.