Kazachai pagerbė kruvinų neramumų aukas

Didžiausiame Kazachstano mieste Almatoje sekmadienį šimtai žmonių susirinko pagerbti sausio pradžioje per antivyriausybinius protestus įsiplieskusių kruvinų susirėmimų aukų atminimo, nors valdžia neleido organizuoti šios demonstracijos.

Almata, Kazachstanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Almata, Kazachstanas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 14, 2022, 9:58 AM

Turtingiausią Centrinės Azijos valstybę buvo apėmusi smurto banga, kai sausio pradžioje kilę taikūs protestai dėl degalų kainų šuolio peraugo į kruvinus susirėmimus ir plėšikavimus.

Per neramumus žuvo daugiau kaip 200 žmonių. Padėčiai stabilizuoti Kazachstano prezidento Kasymo Žomarto Tokajevo prašymu Maskvos vadovaujama Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija (KSSO) šalyje dislokavo per 2 tūkst. karių.

K. Ž. Tokajevas sekmadienį taip pat pagerbė neramumų aukas, socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė jo atstovas spaudai Berikas Uali. Jis paskelbė nuotrauką, kurioje valstybės vadovas matomas besimeldžiantis mečetėje.

Tuo metu demonstrantai susirinko Almatos Respublikos aikštėje pasimelsti už žmones, žuvusius per smurto bangą. Kai kurie iš demonstrantų reikalavo K. Ž. Tokajevo atsistatydinimo.

Prezidentas per neramumus tvirtino, kad riaušes sukėlė pasamdyti banditai ir „teroristai“, susiję su užsieniu, nors būta požymių, kad šalyje vyksta kova dėl valdžios.

Protestuotojai taip pat reikalavo paleisti į laisvę šimtus piliečių, įkalintų per neramumus dėl įvairių kaltinimų, įskaitant terorizmą ir neramumų kurstymą, ir padaryti galą kankinimams šalies kalėjimuose.

Kiti demonstrantai ragino suimti buvusį ilgametį valstybės vadovą ir K. Ž. Tokajevo mentorių Nursultaną Nazarbajevą, praėjusį mėnesį palikusį politinius postus, kuriuos užėmė, kai 2019 metais pasitraukė iš prezidento pareigų.

„Laukiu rinkimų, kad žmonės patys galėtų išrinkti savo valdytoją“, – sakė aukų pagerbimo renginyje dalyvavęs pensininkas Nurchasymas Bimanovas.

„Netikime šia vyriausybe. Visa kazachų tauta netiki šia vyriausybe“, – kalbėjo jis.

Raginimai užtikrinti teisingumą

Aiman Ispolova, kartu su kitomis moterimis padėjusi aikštėje gėlių ir dainavusi patriotines dainas, sakė, kad atėjo reikalauti teisingumo už sūnaus draugą, kuris buvo nušautas sausio 6 dieną, kai važiavo miestu.

„Jam buvo 28-eri. Jo tėvams – 60 metų. Jis buvo jų aprūpintojas. Jo motina nugrimzdusi į gedulą. Ji nepakyla iš lovos. O kur yra Tokajevas, įsakęs šaudyti?“ – kalbėjo ji.

57 metų pašto darbuotoja Gulšara Belgibajeva sakė siekianti, kad iš kalėjimo būtų paleistas jaunas vyras, kuris buvo pašautas per neramumus ir vėliau suimtas.

Anot jos, riaušių policija prievarta perkėlė jį iš ligoninės į kalėjimo kamerą.

Policija neskubėjo išvaikyti demonstrantų, kaip dažnai nutinka Kazachstane, griežtai ribojančiame susirinkimų laisvę.

Užsienio reikalų ministerija šį mėnesį pažadėjo, kad „visi skundai dėl neteisėto sulaikymo ir galimo netinkamo elgesio su sulaikytaisiais bus nuodugniai ištirti“.

K. Ž. Tokajevas sekmadienį pareiškė „gilią užuojautą“ per neramumus žuvusių žmonių artimiesiems bei draugams.

„Valstybė nepaliks jūsų vienų jūsų skausme“, – nurodė jis sekmadienį prezidentūros tinklalapyje paskelbtoje žinutėje ir pažadėjo šiems žmonėms „materialinę pagalbą“.

Po neramumų K. Ž. Tokajevas sutvirtino savo valdžią, pašalinęs iš aukštų postų virtinę N. Nazarbajevui lojalių pareigūnų bei jo giminaičių.

Beveik tris dešimtmečius Kazachstanui vadovavęs 81-erių N. Nazarbajevas 2019 metais perdavė valdžią rūpestingai parinktam įpėdiniui K. Ž. Tokajevui, tačiau toliau buvo laikomas įtakingiausia figūra šalies politikoje, ir tai pakurstė spėliones, kad krizę išprovokavo jų tarpusavio kova dėl įtakos.

Ilgametis N. Nazarbajevo sąjungininkas, buvęs Nacionalinio saugumo komiteto vadovas Karimas Masimovas buvo suimtas ir apkaltintas dalyvavimu sąmoksle įvykdyti valstybės perversmą.

Buvęs valstybės vadovas pirmąkart nuo 2022-ųjų pradžios viešumoje pasirodė sausio 18 dieną, praėjus beveik dviem savaitėms nuo neramumų piko. Tąsyk jis paskelbė vaizdo kreipimąsi, kuris, panašu, buvo smarkiai redaguotas.

Kreipimesi N. Nazarbajevas sakė, jog tėra paprastas „pensininkas“, ir tvirtino savo noru perdavęs turėtus postus savo protežė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.