„Labai susirūpinęs“ JT vadovas ragina deeskaluoti krizę dėl Ukrainos

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas pirmadienį perspėjo, kad atėjo laikas „mažinti įtampą“ tarp Rusijos ir Vakarų dėl Ukrainos, teigdamas esąs „labai susirūpinęs“ dėl konflikto grėsmės.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 11:00 AM, atnaujinta Feb 15, 2022, 11:02 AM

„Atėjo laikas mažinti įtampą ir deeskaluoti veiksmus vietoje“, – sakė A. Guterresas, per ankstesnius pokalbius su Rusijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrais išreiškęs nerimą dėl susiklosčiusios padėties.

Ragindamas nutraukti „kurstytojišką retoriką“, JT generalinis sekretorius sakė esąs „labai susirūpinęs dėl padidėjusios įtampos ir padažnėjusių spėlionių apie galimą karinį konfliktą Europoje“.

„Tiesiog negalime susitaikyti net su galimybe, kad kils tokia katastrofiška konfrontacija“, – pabrėžė A. Guterresas, tvirtindamas, kad „nėra jokios alternatyvos diplomatijai“.

A. Guterresas paragino visas šalis gerbti JT Chartiją ir susilaikyti nuo „grasinimo jėga ar jos panaudojimo prieš bet kurios valstybės teritorinį vientisumą ar politinę nepriklausomybę“.

„Diplomatijos atsisakymas dėl konfrontacijos yra ne ribos peržengimas, o šuolis nuo uolos“, – perspėjo generalinis sekretorius.

Per pokalbius telefonu A. Guterresas pakartojo Rusijos diplomatijos vadovui Sergejui Lavrovui ir Ukrainos užsienio reikalų ministrui Dymtro Kulebai, kad diplomatija yra vienintelis kelias į priekį, pranešė JT vadovo atstovas Stephane'as Dujarricas.

„Generalinis sekretorius abiem užsienio reikalų ministrams išreiškė rimtą susirūpinimą dėl padidėjusios įtampos aplink Ukrainą“, – žurnalistams sakė S. Dujarricas.

„Jis pasveikino besitęsiančias diplomatines diskusijas, kuriomis siekiama sumažinti tą įtampą ir dar kartą pabrėžti, jog diplomatijai alternatyvos nėra“, – pridūrė jis.

Anot S. Dujarrico, A. Guterresas tebėra įsitikinęs, kad Rusija neįsiverš į Ukrainą; tokią poziciją šis išreiškė sausį per spaudos konferenciją.

„Nemanau, kad jo nuomonė kaip nors pasikeitė“, – pabrėžė atstovas per kasdienę spaudos konferenciją JT būstinėje Niujorke.

Ukrainoje dirba apie 1 660 Jungtinių Tautų darbuotojų; iš jų 1 440 yra ukrainiečiai, o likę 220 – kitų šalių piliečiai.

Pasak S. Dujarrico, „nėra jokių planų dėl JT darbuotojų evakuacijos ar perkėlimo“ iš Ukrainos.

Ketvirtadienį JT Saugumo Taryba ruošiasi surengti metinį posėdį dėl padėties šioje valstybėje ir Minsko susitarimų įgyvendinimo. Šie dokumentai numato procedūras separatistiniam konfliktui Ukrainos rytiniame Donbaso regione nutraukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.