Baltarusija: per pratybas su Rusija nevykdoma veikla, dėl kurios reikėtų pranešimo ESBO

Baltarusija pirmadienį paneigė per bendras pratybas su Rusija vykdanti karinę veiklą, dėl kurios reikėtų pranešimo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), pareiškė Minsko delegacija šioje grupėje.

Aleksandras Luka<br>AP/Scanpix nuotr.
Aleksandras Luka<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 10:53 AM

„Šiandien dar kartą pabrėžiame, kad Baltarusija nevykdo jokios reikšmingos karinės veiklos, apie kurią būtina iš anksto pranešti, taip pat nemano, kad Vienos dokumento mechanizmo taikymas yra pagrįstas“, – per ESBO susitikimą pateiktame pareiškime nurodė delegacija.

„Esame nusivylę, kad mūsų gerbiami kolegos iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos pasirinko šį veiksmų kelią, kuris niekur mūsų neveda“, – pažymėjo delegacijos nariai.

Baltijos šalys anksčiau paprašė sušaukti pagal Vienos dokumentą ESBO susitikimą dėl „nepaprastųjų karinių pajėgų judėjimo“ Baltarusijoje per mokymus „Sąjungos ryžtas“.

Minsko teigimu, per šiuos manevrus, surengtus Vakarų šalims nerimaujant, kad Maskva galimai planuoja įsiveržti į provakarietišką Ukrainą, „nepasiekta riba, kurią peržengus būtinas pranešimas.“

„Tyčinis klaidingas situacijos dėl šių ar kitų karinių pratybų iškraipymas, priešiška, provokuojanti ir kurstanti retorika tik didins nepasitikėjimą ir įtampą, taip pat gali nulemti ir politinę bei karinę eskalaciją“, – pabrėžiama minėtame pareiškime.

Pratybos Baltarusijoje, kurių aktyvioji dalis prasidėjo praėjusią savaitę, tęsis iki vasario 20-osios. Minsko ir jį remiančios Maskvos teigimu, per manevrus tikrinama abiejų kariuomenių greitojo reagavimo pajėgų parengtis.

Mokymuose dalyvauja gausios oro pajėgos, taip pat dislokuota virtinė rusiškų raketų sistemų.

Manevrai vykdomi iškart keliuose Baltarusijos rajonuose: poligonuose netoli Baranovičių, Asipovičių, Bresto, Ašiužos ir Damanovos, taip pat Baranovičių, Lunineco, Lydos ir Mačuliščių aerodromuose bei keliose atvirose vietovėse.

Baltarusių Generalinis štabas pareiškė, kad pasibaigus pratyboms Rusijos kariai paliks šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.