Brazilija patvirtino ryšius su Ukraina, J. Bolsonaro išskridus vizito į Rusiją

Brazilija pirmadienį viešai patvirtino savo diplomatinius ryšius su Kijevu, prezidentui Jairui Bolsonaro išskridus oficialaus vizito į Rusiją, nepaisant augančios įtampos tarp Maskvos ir Vakarų dėl Ukrainos.

 J. Bolsonaro.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 J. Bolsonaro.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 9:06 AM

„Užsienio reikalų ministras Carlosas Franca šiandien telefonu kalbėjosi su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba“, – tviteryje paskelbė brazilų Užsienio reikalų ministerija prieš pat J. Bolsonaro išvykimą į Rusiją.

C. Franca „išklausė savo kolegos dabartinės padėties Ukrainos ir Rusijos pasienyje vertinimą“ ir pakartojo, kad Brazilija pasisako už „taikų krizės sprendimą“, pabrėžė ministerija. URM taip pat atkreipė dėmesį, jog Brazilija ir Kijevas neseniai atšventė 30-ąsias diplomatinių santykių užmezgimo metines.

Nepaisydamas tradicinio sąjungininko Vašingtono ir savo paties kabineto spaudimo, J. Bolsonaro nusprendė neatšaukti susitikimo su Rusijos kolega Vladimiru Putinu, teigdamas, kad šis vizitas skirtas pastangoms išplėsti prekybos santykius.

Brazilija, viena didžiausių pasaulyje žemės ūkio produktų gamintojų ir eksportuotojų, „daugiausia priklauso nuo trąšų iš Rusijos“, pateisindamas savo kelionę sakė J. Bolsonaro. Ketvirtadienį jis lankysis Vengrijoje, kuriai vadovauja jo sąjungininkas, ultradešiniųjų pažiūrų premjeras Viktoras Orbanas.

Analitikai atkreipė dėmesį į prastai pasirinktą šios kelionės laiką: ji rengiama įsiplieskus didžiausiai krizei tarp Vakarų šalių ir Rusijos nuo Šaltojo karo laikų.

Vakarai nerimauja, kad Maskva, sutelkusi prie Ukrainos sienų daugiau kaip 100 tūkst. karių ir labai daug karinės technikos, ketina įsiveržti į kaimyninę šalį.

Vašingtonas perspėja, kad Kremlius gali bet kuriuo metu pradėti invaziją, tačiau Rusija neigia turinti tokių planų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.