Minsko režimo įkalintas Baltarusijos filosofas V. Mackevičius pradėjo bado streiką

Daugiau nei pusantrų metų Minsko režimo kalinamas Baltarusijos filosofas metodologistas Vladzimiras Mackevičius pradėjo bado streiką, reikalaudamas užbaigti prieš jį pradėtą ikiteisminį tyrimą ir paskelbti jo teismo proceso datą.

Daugiau nei pusantrų metų Minsko režimo kalinamas Baltarusijos filosofas metodologistas Vladzimiras Mackevičius pradėjo bado streiką.<br>„Telegram“ nuotr.
Daugiau nei pusantrų metų Minsko režimo kalinamas Baltarusijos filosofas metodologistas Vladzimiras Mackevičius pradėjo bado streiką.<br>„Telegram“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2022, 2:07 PM

Kaip nuotolinėje spaudos konferencijoje antradienį pranešė jo duktė Nadežda Lučionok, jos tėvas buvo sulaikytas ir įkalintas Minsko tardymo izoliatoriuje dar 2021-ųjų rugpjūtį, pateikus įtarimus dėl šiurkščių viešosios tvarkos pažeidimų organizavimo, tačiau iki šiol nesulaukė teismo.

Ji sako, kad per visą kalinimo laiką 65-erių V. Mackevičiaus sveikatos neleista įvertinti nepriklausomiems gydytojams, jam nebuvo suteikta teisė pasimatyti su dvasininku.

„Būtent todėl, laikydamasis savo pirminių pareiškimų, jis šiandien pradėjo „sausą“ bado akciją ir atsisako net vandens. Bado akcijos sąlygos kelia akivaizdų pavojų mano tėvo sveikatai ir gyvybei, įvertinus ir jo amžių, tad mums liko mažai laiko imtis kokių nors veiksmų“, – kalbėjo N. Lučionok, organizacijos „Baltarusijos solidarumo centras“ atstovė.

Anot jos, V. Mackevičiaus reikalavimai yra teisėti ir visiškai įgyvendinami, o teisėsauga, atsisakydama juos tenkinti, „diskredituoja save“. Moteris pripažino, kad tardymo izoliatoriaus vadovybė yra „situacijos įkaitai“, nes Prokuratūros Tyrimų komitetas atmeta V. Mackevičiaus prašymus ir stengiasi jį užtildyti.

N. Lučionok ir kiti žmogaus teisių gynėjai tai pat reikalauja V. Mackevičiui leisti pasimatyti su nepriklausomu advokatu.

„Mackevičiaus mirtis niekam nereikalinga – nei mums, nei Baltarusijai. Jis, tiesą sakant, yra visų baltarusių filosofas“, – tikino politinio kalinio duktė.

Baltarusijos žmogaus teisių gynėjų teigimu, šiuo metu šalyje yra 1062 politiniai kaliniai – anot organizacijų, per metus jų skaičius išaugo bene penkis kartus. Už šiurkščių viešosios tvarkos pažeidimų organizavimą per metus nuteista apie 1,6 tūkst. asmenų. Nevyriausybinės organizacijos neabejoja, kad įkalintųjų skaičius Minskui siekiant užgniaužti kitaminčius augs.

Baltarusijoje po 2020 metų rugpjūčio 9 dienos prezidento rinkimų daugiau nei pusę metų vyko masiniai protestai prieš rinkimų rezultatus, nugalėtoju paskelbus nuo 1994 metų šalį valdantį autoritarinį šalies vadovą Aliaksandrą Lukašenką. Vakarai šių rinkimų rezultatų nepripažįsta, taiko sankcijas Minskui reikalaudami paleisti politinius kalinius bei rengti skaidrius rinkimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.