JAV: kalbomis apie „genocidą“ Maskva bando sukurti pretekstą pulti Ukrainą

JAV Valstybės departamentas trečiadienį pareiškė, kad Rusija bando sukurti „pretekstą“ įsiveržti į Ukrainą nepagrįstomis kalbomis apie „genocidą“ ir masines kapavietes Ukrainos rytiniame Donbaso regione.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 17, 2022, 8:23 AM

Rusijos žiniasklaidoje šią savaitę pasirodė straipsnių ir nuotraukų apie tariamas slaptas masines kapavietes Donbase, kontroliuojamame Maskvos remiamų separatistų, kurie nuo 2014 metų kovoja su Ukrainos vyriausybės pajėgomis.

Antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad Kijevas vykdo „genocidą“ Donbase.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad Maskva skelbia tokius pareiškimus, kad įgytų dingstį užpulti Ukrainą.

„Pastarosiomis savaitėmis matėme, kaip Rusijos pareigūnai ir Rusijos žiniasklaida skelbia straipsnius spaudoje, kurie galėtų būti panaudoti kaip pretekstas invazijai“, – sakė N. Price'as.

Tarp tų pareiškimų, pasklidusių socialiniuose tinkluose, yra kaltinimai dėl genocido, masinių kapaviečių ir tariamo Ukrainos vyriausybės pasirengimo panaudoti cheminį ginklą prieš žmones Donbase.

„Šiuose kaltinimuose nėra nė lašo tiesos“, – sakė Valstybės departamento atstovas.

„Tai melagingi naratyvai, kuriuos plėtoja Rusija, kad galėtų panaudoti tai kaip pretekstą imtis karinių veiksmų prieš Ukrainą“, – kalbėjo jis.

N. Price'as priminė, kad prieš 2014 metų įsiveržimą į Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį Rusija tvirtino, kad Kijevo vyriausybė persekioja ten gyvenančius rusakalbius.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki taip pat atmetė tokius kaltinimus, pavadinusi juos bandymu sufabrikuoti pretekstą invazijai.

„Manome, kad puolimas gali būti surengtas bet kurią dieną ir jis gali įvykti sufabrikuota dingstimi“, – sakė ji, turėdama galvoje „suklastotus vaizdo įrašus, melagingus kaltinimus dėl cheminių ginklų ar tariamas atakas prieš rusų karius, kurių iš tiesų nebuvo“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.