Iš Rusijos ambasados Kijeve virto dūmai: įtaria įslaptintų dokumentų deginimu

Ketvirtadienį Rusijos susirašinėjimo programėlėje „Telegram“ kanalas „Pagrindinės Kijevo naujienos – 44.ua“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti nuo pastato stogo šalia Rusijos vėliavos kylantys dūmai.

Iš Rusijos ambasados Kijeve veržėsi dūmai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Iš Rusijos ambasados Kijeve veržėsi dūmai.<br>Lrytas.lt koliažas.
Rusijos ambasada Kijeve.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos ambasada Kijeve.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JK gynybos ministerija „Twitter“ platformoje paskelbė žemėlapį, kuriame „nurodytos galimos V. Putino invazijos į Ukrainą kryptys“.<br>Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos „Twitter“ paskyros nuotr.
JK gynybos ministerija „Twitter“ platformoje paskelbė žemėlapį, kuriame „nurodytos galimos V. Putino invazijos į Ukrainą kryptys“.<br>Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos „Twitter“ paskyros nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2022, 2:27 PM

Vyriškas balsas vaizdo įraše pažymėjo, kad dūmai kyla iš Rusijos ambasados Kijeve ir kad vienintelį kartą anksčiau tai matė 2014 m., kai Rusija ėmėsi veiksmų prieš Ukrainos Krymo pusiasalį ir Donbasą.

Rusijos puolimas prieš Ukrainą prasidėjo 2014 m. vasario mėnesį, kai į Krymą pajudėjo kariai, vilkintys uniformas be skiriamųjų ženklų. Kijevas su Maskvos remiamais separatistais šalies rytuose kariauja nuo 2014 metų, o šis konfliktas jau pareikalavo daugiau nei 14 tūkst. gyvybių ir privertė daugiau nei 1,5 mln. žmonių palikti savo namus.

Dūmais virstančios Rusijos ambasados vaizdo įrašas greitai paplito ir kitose socialinėse platformose ir susilaukė milžiniško internautų dėmesio. Atvirojo šaltinio žvalgybos (OSINT) socialinės žiniasklaidos paskyros patvirtino vaizdo įrašo autentiškumą.

Geopolitikos analitikas iš Jungtinės Karalystės Kyle'as Ortonas teigė, kad šie dūmai reiškia, jog Maskva ruošiasi evakuoti savo diplomatinį personalą iš Kijevo, nes prognozuojama, kad Rusija pradės plataus masto karinę invaziją į Ukrainą. Jungtinių Valstijų ir kitų Vakarų šalių duomenimis, prie Ukrainos sienų yra sutelkta apie 150 tūkst. Rusijos karių.

„Akivaizdus paaiškinimas – įslaptintų dokumentų deginimas prieš pasitraukimą“, – socialiniame tinkle „twitter“ rašė K.Ortonas.

Pasiteirauta apie kylančius dūmus, Rusijos ambasada Kijeve paneigė, kad vyksta kas nors neįprasto. Ambasados spaudos atašė Denisas Golenko sakė Rusijos valstybinei naujienų agentūrai „RIA Novosti“:

„Darbas vyksta įprastu grafiku. Nieko ypatingo čia nevyksta.“

Tačiau nepanašu, kad tai būtų tiesa.

Vasario 10 d. Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva „tikriausiai patars mūsų diplomatinių atstovybių (Ukrainoje) nepagrindiniam personalui laikinai grįžti namo“.

Maskva oficialiai nekomentavo, ar tas procesas jau prasidėjo. Be to, dėl „techninių klaidų“ ketvirtadienį neveikė oficiali Rusijos užsienio reikalų ministerijos interneto svetainė.

Tad sunkiai tikėtina, kad ambasados darbuotojų išsiuntimą namo galima vadinti „darbu“ įprastu grafiku.

Taip pat ketivrtadienį Rusija išsiuntė JAV diplomatinės misijos Maskvoje vadovo pavaduotoją Bartą Gormaną, o JAV valstybės departamentas tai pavadino „neišprovokuotu“ ir „eskaluojančiu žingsniu“. Kremlius teigė, kad B.Gormanas buvo išsiųstas reaguojant į „ministro“ išsiuntimą iš Rusijos ambasados Vašingtone, tačiau nepateikė jokių detalių.

Tą pačią dieną Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pakartojo, kad Kremlius neketina pulti Ukrainos, ir tvirtino, kad „padėtį eskaluoja Vakarai“. Be to, ketvirtadienį ir penktadienį Rusija skelbė išvedanti dalį prie Ukrainos sienų sutelktų karių.

JAV ir jų NATO sąjungininkės mano, kad Kremliaus neigimai ruošiant puolimą bei tariamas karių išvedimas yra „melaginga operacija“ ir kad Rusija vis dar yra pasirengusi imtis veiksmų prieš Ukrainą.

Ketvirtadienį JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad išlieka „labai didelė“ tikimybė, jog Rusija užpuls Ukrainą artimiausiomis dienomis.

„Jie neišvedė nė vieno savo kario. Jie perkėlė ten daugiau karių, – sakė jis. – Turime pagrindo manyti, kad jie vykdo „netikros vėliavos“ operaciją, kad turėtų pretekstą įžengti ir numesti atsakomybę kitiems. Visi mūsų turimi požymiai rodo, kad jie pasirengę įžengti į Ukrainą ir pulti Ukrainą“.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija ketvirtadienį „Twitter“ platformoje paskelbė žemėlapį, kuriame „nurodytos galimos V. Putino invazijos į Ukrainą kryptys“.

„Rusija ir toliau išlaiko reikšmingas karines pajėgas, kurios gali įvykdyti invaziją be papildomo perspėjimo“, – rašė ministerija.

Tiksli iš Rusijos ambasados Kijeve kilusių dūmų priežastis lieka nepaaiškinta. Ambasada nepaneigė, kad iš pastato kilo tankūs dūmai, tačiau oficialiuose komentaruose teigiama, kad dūmai atsirado ne dėl gaisro ar kitos ekstremalios situacijos.

Panašūs vaizdo įrašai pasirodė 2017 m., kai buvo užfiksuoti tirštų dūmų stulpai, kylantys iš Jungtinėse Valstijose esančių Rusijos ambasadų ir konsulatų prieš priverstinį jų uždarymą dėl įtariamo Kremliaus kišimosi į 2016 m. JAV prezidento rinkimus.

Tuomet Rusijos konsulato San Franciske darbuotojai atstūmė ir neįsileido vietos ugniagesių, kurie sureagavo į pranešimus apie tirštus dūmus. „Iš pastato vidaus atėję žmonės“ ugniagesiams pasakė, kad „jokių problemų nėra ir kad konsulato darbuotojai židinyje degina neidentifikuotus daiktus“, 2017 m. rugsėjį pranešė naujienų agentūra „The Associated Press“.

San Francisko konsulatas buvo viena iš trijų Rusijos diplomatinių atstovybių, kurias tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas įsakė uždaryti, keršydamas už įrodymus apie kišimąsi į rinkimus. JAV žvalgybos vertinimais buvo siekiama padėti D.Trumpui laimėti.

Anksčiau, prezidento pareigas einant Barackui Obamai, JAV išsiuntė apie 35 Rusijos diplomatus, kurie, Baltųjų rūmų teigimu, buvo šnipai.

Atsakydama į savo diplomatinių atstovybių uždarymą Jungtinėse Valstijose, 2017 m. Rusija nurodė išsiųsti 755 JAV diplomatinius darbuotojus.

Parengta pagal „POLYGRAPH.info“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.